Bilindiği gibi; yoğun olarak patates üretilen Niğde, Nevşehir, Ordu, Giresun, Kayseri ve Trabzon illerinde 2005 yılında karantinaya tabi olan "patates siğil hastalığı" tespit edilmesinin ardından hastalığın görüldüğü tarlalarda patates üretimi 10 yıl yasaklanmıştı.
Son yıllarda patates üretiminin Aydın"da da önem kazanmasının ardından Söke ve Bozdoğan ilçelerin yoğunlukla yetiştirilen ve ülke tarımında önemli bir yere sahip olan patatesin karantinaya tabi hastalık ve zararlıların tehdidi altında olduğu belirtildi.
Patates üretim alanlarında görülen karantinaya tabi hastalık ve zararlıların temiz yerlere bulaşmasını önlemek, üretim alanları ve depolama yerlerinin kayıt altına alınarak patateslerin dolaşımının izlenmesi, herhangi bir karantinaya tabi hastalık ve zararlıların tespiti durumunda kaynağının belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlanmak amacıyla 29 Nisan 2009 tarihinde yürürlüğe giren “Ticari Amaçlı Patateslerin İzlenebilirliği Hakkında Yönetmeliği ” kapsamında Aydın genelinde de Aydın Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından biz dizi önlemler alındı.
Yönetmelik gereğince; Aydın"da ticari amaçlı patates dikimi yapacak üreticilerin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden Üretim İzni almaları, başvurdukları yıl için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmaları, üretim yerlerinden veya depolardan satışa sunulacak patatesler için nakillerinden önce “Patates Taşıma ve Satış Sertifikası” almaları zorunlu hale getirildi.
Patates Taşıma ve Satış Sertifikası olmadan, patateslerin bir yerden diğer bir yere nakli ve satışının yasaklanması nedeniyle, yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında yönetmelik gereği kanuni işlem uygulanacağı kaydedildi. -iha