ÖR-KOOP Bilgi Birimi tarafından yapılan araştırma, pastörize süt tüketiminin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. İnsan sağlığı açısından önemli olan süt, peynirden yoğurda, çökelekten tatlılara kadar sofralarda birçok alanda kullanılıyor ve gıda sektöründe en çok kullanılan ürünlerin başında geliyor. Çocuk gelişiminde de önemli bir yere sahip olan sütün kullanımda vatandaşları uyaran uzmanlar, vatandaşların pastörize süt kullanmalarını tavsiye ediyor. Kaliteli çiğ sütün doğal niteliklerine fazla zarar vermeden uygulanan işlemler sayesinde, sütte bulunan hastalık yapıcı etkenlerin tamamen yok edildiği ve besin değeri en zengin olan sütün pastörize süt olduğunu belirtiliyor.
Pastörize sütün, pastörizasyon işlemi sırasında kaynama derecesine ulaşmadığı için, besin değerlerindeki kaybın çok az olduğuna işaret edilirken, pastörize sütün içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığına dikkat çekiliyor.
Tüketiciler için pastörize sütün günlük kullanımda bazı önerilerde bulunan uzmanlar, “Tüketileceği olan 3 boyunca +4 derece soğukta muhafaza edilmelidir. Süt oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Yoksa pastörize süt, vücudumuz için zararlı olan bakterilerin üremesine sebep olur ve bozulur. Yoğur mayalamak için kaynatmamıza gerek yoktur. Mayalama ısısına ulaşmanız yeterlidir. Böylece besin değerleri kaybolmamış olur” diyor.