Bakan Atalay, CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesini yanıtladı.
Atalay, Türkiye Cumhuriyeti adına verilen pasaportların basım yetkisinin Değerli Kağıtlar Kanunu gereği Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne; tanzim yetkisinin ise Pasaport Kanunu gereği yurt içinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, yurt dışında ise Dışişleri Bakanlığına verildiğini anımsattı.
Bu çerçevede, yeni tasarlanan pasaportları basacak makinelerin ve pasaport üzerine konulacak yongaların (çip) alımı için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ihalesinin yapıldığını bildiren Bakan Atalay, şöyle dedi:
“Bilahare, ihaleyi kazanan firma tarafından teknik şartname gereği, belirlenecek personele üretim tesislerinde eğitim verileceği, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ifade edilerek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden de katılımcı talep edilmiştir. Bu bağlamda, Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığından konusunda uzman birer personelin eğitime katılımı sağlanmıştır.
Diğer taraftan, ülkemize mahsus hazırlanan pasaport sisteminin tasarım aşamasında değişik ülkelerden altmıştan fazla firmadan tanıtım amacıyla bilgi alınmıştır. Ayrıca, pasaportların tanziminin yerinde görülmesi ve uygulamaların takibi için Belçika, Hollanda ve Finlandiya'da incelemelerde bulunulmuştur.”

“KURULUM SÜRECİ DEVAM EDİYOR”
Beşir Atalay, pasaportların kişiselleştirilmesi ve tanzimi sırasında kullanılacak yazılım ve donanım sistemleri ihalesinin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 06 Nisan 2007 tarihinde yapıldığını ifade etti. İhaleye altı entegratör firmanın katıldığını belirten Atalay, açık eksiltme sonucu K.UNT-IRIS Ortak Girişiminin en düşük teklifi vererek ihaleyi kazandığını bu firma ile de 11 Temmuz 2007 tarihinde sözleşme imzalandığını bildirdi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, sistemin kurulum sürecinin halen devam ettiğini, teknik şartname gereği 16 ayın sonunda sistemin çalışır vaziyette teslim edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Bakan Atalay, şunları kaydetti:
“Buna göre, yeni pasaportlar 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren vatandaşlarımıza verilmeye başlanacaktır.
Yeni tasarlanan pasaportlar, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standartlarına uygun olup, ebatları eskisine göre küçük, üzerinde çip bulunan, fotoğrafları yapıştırma değil yazdırma usulü ile kaydedilen, sadece düzenlendiği süre içerisinde kullanılabilen, temdit ve refakat haneleri bulunmayan, sahteciliğe karşı güvenlik unsurları içeren bir şekilde üretilecektir.

Umuma mahsus pasaportlardan alınmakta olan harçlar, Harçlar Kanunu gereğince Maliye Bakanlığı tarafından yıllık olarak belirlenmekte olup, pasaportlardan türlerine göre alınacak harçlar konusunda Bakanlığımızca yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır.”