Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydındaki iddialar halen devam eden soruşturma ve kovuşturmaları derinden etkileyecek. Tarihi özeleştirilerin yer aldığı kayıtlar başta Balyoz davası, 6 askerin şehit düştüğü Çukurca mayını davası, üsteğmen Çağlar Canbaz davası, Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe baskını soruşturmaları dair önemli bilgiler barındırıyor.
 
Balyoz için önemli açıklamalar
 
- Balyoz davasıyla ilgili “belgelerin neden sadece dijital olduğu” yönündeki iddialara ses kaydında açıklık getiriliyor. Koşaner’e ait olduğu iddia edilen kayıtta “Balyozla ilgili seminerle ilgili evrakların hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çıkınca bir şey bulamadık. Araştırdık Genelkurmay’ı, Kara Kuvvetleri’ni, 1. Ordu’yu filan. Hiçbir evrak bulamadık. Bir gazeteci gitti, bir çuval evrak verdi falan CD’ler midiler. O CD’leri de ele geçiremedik. Ne zaman ki iş iddianame hazırlandı vs. bu CD’ler elimize geçtiği zaman olayın ne boyutta olduğunu açık açık anladık.”
 
- Balyoz davasındaki kanaatleri derinden etkileyecek noktalardan biri de belgelerin nereden çıktığının netleşmesi: “Şimdi bizi üzen taraf 1. Ordu’da her şeyimizi çaldırmışız. Seminerle ilgili neyimiz var neyimiz yok çaldırmışız. Esas rezalet bu. Nasıl bu olur yav! Ne konuşuyorsak var adamların elinde. Bu rezilliği yapmışız. Balyoz’un hikayesi bu. Suç olan kısmı da işin içerisinde olabilir, onu burada kayd-ı ihtiyatla sayıyorum. Maalesef namerdin eline malzeme verdik. Tüm planlar tüm teferruatıyla milletin elinde şimdi. Ordu karargâhından bu bilgiler nasıl çıkar.”
 
Karakol baskınları aydınlanıyor
 
- Ses kayıtlarında Hantepe baskınının da dahil olduğu soruşturmalardaki iddialar teyit ediliyor. Özel Yetkili Van Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen 1803 No’lu soruşturmada Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe baskınları yer alıyor. Savcılık başta Hantepe olmak üzere bu baskınlardaki ihmal iddialarının kanıtlarına ulaşmaya çalışıyor. Yaklaşık bir yıldır devam eden soruşturmada 115 müzekkere yazıldı. 10 klasör delil toplandı.
 
- Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kayıtları baskınlardaki ihmal iddialarını destekliyor: “Hantepe olayında operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu komutan 1. Komando Tugay komutanıydı ve kendisi arazideydi. Ama ekrana bakan komutanlık civardaki komutanlığımız ona müdahale etme yetkisi yoktu. Böylece bir koordinesizlik oldu, zamanında müdahale edemedik. İkinci önemli konu arkadaşlar küçük birlik seviyesinde sevk ve idarede çok zayıfız.”
 
Dost mayınıyla mı şehit oldular
 
- Ses kaydının etkileyeceği başka konu da dost mayınları ile 6 askerin şehit düştüğü Çukurca olayı. Kayıtlarda mayınlarla ilgili şu ifadeler kullanılıyor: “Her yere kontrolsüz mayın döşedik. Şimdi ben desem ki ‘Bizimkiler mayın döşemişlerdi 10 sene evvel 20 sene evvel.’ Başıboş bırakıp gitmişler.’ Döşerken aklınız nerdeydi derler.”
 
- İçişleri Bakanlığı’nın Nisan 2009 verilerine göre, son 26 yılda 625’i güvenlik görevlisi, 644’ü sivil toplam bin 269 kişi mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre de 2004-  2009 arasında  193’ü güvenlik görevlisi, 61’i sivil 254 kişi hayatını kaybetti.
 
- TSK tarafından kontrolsüz bir şekilde döşenen mayınlarla ilgili en bilinen dava ise 27 Mayıs 2009’da Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 6 askerin şehit düştüğü mayınlı olayla ilgili devam eden kovuşturma. Balyoz sanığı dönemin Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya’yı Hakkari Tugay Komutanı Zeki Es’le yaptığı görüşmeye ilişkin ses kaydı internete düşünce skandal ortaya çıktı.
 
- Zeki Es ses kaydında “Patlayan mayını teröristler değil, ben döşedim” diyordu. Kaya ise “Hiç önemli değil” cevabını veriyordu. Hakkâri Tümen Komutanı Gürbüz Kaya’nın görev yaptığı 2 yıllık süre zarfında Aktütün, Gediktepe, Hantepe baskınları yaşandı. Bu sürede 27 saldırıda, 64 asker şehit oldu.  
 
İntiharlar aslında cinayet mi
 
- Ses kayıtlarının gündeme getirdiği bir diğer konu TSK yaşanan şüpheli ölümlerle ilgili açılmış olan davalar ile yapılan şikayetler. Kayıtlarda yer alan “Masum askerimizi alnından vurduk” ifadesi üzerine pek çok aile şimdiden harekete geçti. Tunceli’de askerlik yaparken “intihar etti” denerek ailesine teslim edilen er Murat Oktay Can’ın babası Oktay Can “Ses kayıtlarındaki asker benim oğlum” diyor. Ailenin avukatı Ahmet Çevik ses kaydını mahkemeye delil olarak sunacaklarını söyledi. Bu konuda başka askerlerin aileleri de harekete geçmiş durumda.
 
Yanlış emirle şehit olan subaylar
 
-Ses kaydının gündeme getirdiği bir diğer dava da Türkiye’nin Dağlıca Komutanı olarak tanıdığı Yarbay Onur Dirik’in yanlış emri ile şehit olan Üsteğmen Çağlar Canbaz davası. Van Askeri Mahkemesi’nde görülen davada Onur Dirik yargılama sonucunda 3 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ancak cezası Askeri Yargıtay’ca bozulmuştu. Ses kayıtları bu davaya da delil olarak sunulacak.
 
Emekli general savcılara ifade vermeli
 
Darbe tehlikesi atlatılabilmiş değil
 
Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek: Işık Koşaner’in itirafları gösteriyor ki, hukuka bağlılığı enayilik olarak niteleyen bir yaklaşım var. Bu çok korkunç. Bu kan donduran bir açıklama. Demek ki, Türkiye darbe tehlikelerini atlatabilmiş değil. Demek ki, Türkiye’nin bir numaralı meselesi darbe teşebbüsü yollarını tamamen kapatacak hem hukuki tedbirlerin hem de subay yetiştiren kurumlarımızın eğitim sisteminde düzenleme yapılması. Koşaner’in konuşmasını yargı makamları değerlendirmeli. Yasal yola mutlaka gidilmeli.
 
Savcılar görevlerinin gereğini yapmalıdır
 
Hukukçu Kazım Berzeg: Bir kamu görevlisinin kanuna riayet etmeme iradesini ifade etmesi ve bunu emri altındakilere telkin etmesi suç. Genelkurmay Başkanı, tüm ordunun başkanıdır. Bu sözleri ile kanuna uyulmamasını telkin etmiş oluyor. Hem askeri ceza kanunu hem TCK’ya göre suçtur. Koşaner için gerekli tahkikatı başlatmaları  savcıların görevlerinin gereğidir.
 
Bu kasetler pek çok davaya ışık tutacak
 
Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel: Konuşmalar pekçok davaya ışık tutacak nitelikte. Kendisinin ‘Biz enayi değiliz. Sadece hukuka saygılı olmayacağız’ sözleri ayrıca değerlendirilmesi gereken sözler. Bir . Bu itiraflar nedeniyle, mutlaka bir şekilde Koşaner’in ifade vermesi gerekiyor. Şu andaki Genelkurmay Başkanı’nın mevcut konuyla ilgili olarak bir soruşturma izni vermesi gerekiyor. Koşaner’in sözleri Balyoz Davası’ndaki savunmaları çürütecek cinsten. Yargının seyrini değiştirecek önemli bu konular hakkında mutlaka bir soruşturma lazım.
 
stargazete