Balyoz Darbe Planı soruşturmasında amiral ve generaller adliyeye sevk edilmeden önce, Hasdal Askeri Cezaevi yönetimi hükümlülerin tek tip elbise giyme zorunluluğunu kaldırdı.

HASDAL Askeri Cezaevi"nde tutuklu bulunan muvazzaf subayların tek tip elbise giyme zorunluluğu, Balyoz Darbe Planı soruşturmasında amiral ve generallerin adliyeye sevk edilmesinden önce, 23 Şubat Salı günü kaldırıldı.

Paşalar "sivil"lerle girdi

Siyah gömlek ve gri pantolondan oluşan tek tip elbise zorunluluğunun kaldırılması, bu isteği defalarca dilekçeyle yönetime bildiren cezaevindeki subaylar ve astsubaylar tarafından sevinçle karşılandı. Tek tip elbise giyme zorunluğunu kabul etmeyen tutuklular, bunun için yıllarca süren protestolarda bulunmuşlardı. Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanarak Hasdal Cezaevi"ne gönderilen beş amiral ile bir general (Tümamiral Semih Çetin, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tuğamiraller Aziz Çakmak, Turgay Erdağ ile Tuğgeneral İhsan Balabanlı), tek tip elbise zorunluluğun kaldırılması üzerine sivil elbiselerle cezaevine girdi.

İfadelere karşı rapor

Bu arada, Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında ifadelerinin alınması için tebligat yapılan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu"nun da aralarında bulunduğu dört korgeneral, GATA"dan sağlık raporu alarak ifade vermeye gitmedi. Şemdinli olayları sırasında Van Asayiş Kolordu Komutanı olan Korgeneral Selahattin Uğurlu, geçtiğimiz YAŞ kararlarında terfi etmesi gerekirken, bir yıl bekletilmişti. İnternet paylaşım sitelerine de geçen aylarda Uğurlu"ya ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı düşmüştü.

İşte o madde

353 Sayılı Asreki Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu"nun 46/IV"üncü fıkrasına göre düzenlenen ve 1 Temmuz 1998 tarihinde yürürlüğe giren Askeri Cezaevi ve Tutukevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Yönetmeliği geçen haftaya kadar uygulanıyordu. Yönetmeliğin “Hükümlü ve Tutukluların Kılık ve Kıyafeti” başlıklı 56"ncı maddesine göre; “Subay ve astsubaylarla ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla tüm hükümlü ve tutukluların saç ve sakalları, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin erler hakkındaki hükümlerine göre kestirilir. Tutuklu ve hükümlere imkanlar ölçüsünde tek tip elbise giydirilir.” -hürriyet