12 Haziran seçimlerinden sonra Meclis’e gelerek yemin etmeyen BDP’liler, Meclis’in 1 Ekim’de başlayacak yeni döneminde yer alıp almayacaklarına ilişkin kritik kararı bugün verecekler. BDP Meclis Grubu bugün Diyarbakır’da Cigerxwin Kültür Merkezi’nde yapacağı toplantıda Meclis’e dönme konusunu görüşecek. BDP’deki genel eğilimin Meclis’e dönme olacağı yönünde yaygın bir beklenti olmasına rağmen parti tabanının bu konuda ikiye bölünmüş olması BDP’lileri zor bir kararla karşı karşıya bırakıyor. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Meclis’e dönme konusunda verilecek kararın oldukça zor olacağını belirterek şunları söyledi: 
 
‘Karar vermek zor’ 
 
“Bu konuda karar vermek çok zor. Seçmenlerimiz de ikiye bölünmüş durumda. Kimisi, ‘Sana oy verdim, gidip orda benim hakkım için mücadele et’ diyor, kimisi bütün bu yapılanlardan sonra Meclis’e gidilmesini çok kötü bir davranış olarak görüyor. Geçenlerde bir toplantıda bir seçmenimiz kalktı ‘Meclis’e giderseniz kendimi yakarım’ dedi. Bir başka seçmenimiz ise ‘Gitmezseniz kendimi yakarım’ dedi. Milletvekili arkadaşımız da ‘İşte bu yüzde ne gidiyoruz, ne de gitmiyoruz’ diye espiri yaptı.” 
 
Adana milletvekili Murat Bozlak ise bugün yapılacak toplantıda herkesin kendi şahsi fikirlerini açıklayacağını, bu yüzden bu toplantı öncesinde bir açıklama yapmasının doğru olmadığını söylerken Kışanak’ın işaret ettiği güçlüğü şöyle anlattı: “Bugünkü koşullarda karar vermek zor. Ben Adana’da parti tabanımızın görüşünü sık sık alıyorum. Genel düşünce Meclis’e gitmemiz gerektiği yönünde. Ama varolan olumsuzluklar, partiye karşı özellikle hükümetin açılımdan yana bir politik çaba içinde olmaması sıkıntı yaratıyor.” BDP’nin birçok milletvekili, bugün yapılacak toplantı öncesinde kişisel görüşlerini açıklamak istemezken PKK etkisinde kalarak Meclis’e gitmeme yönünde karar alacağı, hatta bu yönde bazı tehditler aldığı iddiaları ise partililer tarafından kesin bir dille yalanlanıyor. 
 
Sakık’tan ‘gitme’ sinyali
 
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra milletvekilleri Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık da böyle bir baskı olmadığını açıklamıştı. Kaplan, Meclis’e dönmeleri yolunda yoğun mesaj bombardımanı olduğunu belirterek, “Millet iradesine saygının hakkını vereceğiz. Bunu herkes görecek ” sözleriyle dönüş ihtimalinin güçlü olduğunu ima etmişti. Sakık da, “Binbir emek ve halkımızın desteği ile kazandığımız mevkileri heba etme lüksümüz yok ” diyerek Meclis’e girecekleri sinyali vermişti. Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi de VATAN’ın sorusu üzerine “Benim kanaatim 1 Ekim’de TBMM’de olmak yönünde. 
 
1 Ekim’de Meclis’te olmamız lazım. Ama grup kararı neyse ona elbette uyacağım. Biz beraber hareket ediyoruz” dedi. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ise KCK soruşturması kapsamında gerçekleştirilen tutuklamaların Meclis’e dönüş kararını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna “Bir yandan Meclis’e çağırıyor, Anayasayı birlikte yapalım diyor. Diğer yandan o partinin bütün üyelerini tutukluyor. Bu çelişki değil mi? Diyalog kuracağı, aktör olmasını istediği partiyi yok ediyor. Burada bir samimiyet-iyiniyet görebiliyor musunuz? BDP’nin aktör olabilmesi için KCK adı altında yapılan operasyonların durması ve tutuklularının serbest bırakılması gerekiyor” demişti.
 
vatan