İrlanda Başbakanı Brian Cowen, partisi Fianna Fail'un liderliğinden istifa ettiğini, ancak mart ayında yapılacak genel seçime kadar hükümetin başında durmaya devam edeceğini açıkladı.

Başbakan Cowen, düzenlediği basın toplantısında, Fianna Fail içinde liderliğine yöneltilen eleştirilerin seçim öncesinde partinin bütünleşmesine engel olacağının anlaşıldığını, bu nedenle liderlikten ayrılmaya karar verdiğini söyledi.

Cowen, "parti içi bir meseleyi çözmek" amacıyla aldığı bu kararın, başbakanlığını etkilemeyeceğini kaydetti.

Kararını açıklamadan önce koalisyonun küçük ortağı Yeşiller Partisi'nin lideri John Gormley ile görüştüğünü belirten Cowen, parti liderliğinden ayrılmasının hükümet çalışmalarını etkilemeyeceğine işaret etti.

Parti için yeni lider seçiminin önümüzdeki hafta yapılacağını belirten Başbakan Cowen, İşçi Partisi'nin gündeme getirdiği güvensizlik önergesine de değinerek, hükümetin bu süreçten güven tazeleyerek çıkacağına inandığını söyledi.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan sorumlu tutulan Başbakan Brian Cowen'a yönelik istifa çağrılarına, son dönemde Fianna Fail'den bazı bakan ve milletvekilleri de katılmıştı.

Parti içinde liderliğini oylamaya sunan ve partililerin çoğundan destek alan Başbakan Cowen, Yeşiller Partisi'nin, geçen hafta istifa eden 6 bakanın yerine yeni isimler atanmasına karşı çıkması üzerine, boş kalan bakanlıkları görevdeki diğer bakanlara devretmişti.

İrlanda'da erken genel seçim 11 Martta yapılacak.