AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL) / Filiz ÖZDEMİR-Geçtiğimiz günlerde  elektrik fiyatlarına meskende yüzde 9.57, sanayide yüzde 9.26, ticarethanelerde yüzde 0.55 zam yapıldı. TETAŞ’ın toptan satış fiyatları ise yüzde 19.41 artırıldı. Elektrik ve doğalgaz zammı tartışmaları hala  sürerken Resmi Gazete'de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre sigara, alkollü içki, cep telefonları, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc üzeri otomobiller ve yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ÖTV oranı da artırıldı.  Kabul kredili vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta KKDF oranı yüzde 6'ya çıkarıldı.

 
Üst üste yapılan zamları partilerin Aydın İl Başkanlarına sorduk:
 
hasan-muti.jpgMHP İl Başkanı Hasan Muti: Genel seçimlerden önce cari açıkğın büyüdüğü konusunda uyarmış ve seçimlerden sonra zamların geleceğini söylemiştik. AKP oy kaybetmemek için zamları seçim sonrasına bıraktı. Zaten Türkiye’de sunni bir bahar yaşanıyordu. Ekonomi ve Maliye Bakanı diyor ki “Bunlar zam değil” güncelleme.” Zammıon tarifini de değiştirdiler. Türkiye AKP iktridarında pek çok “ilk” yaşadı. AKP herşeyi “güncelliyor.” Bir tek sabit gelirliye “güncelleme” yok.
 
 
 
 
ak-parti-aydin-il-baskani-sadik-atay-12-haziran-2011-turkiyenin-bayrami-olacak_2011_655325-1.jpgSadık Atay zamları küresel krize bağladı
Son zamlarla ilgili görüşünü aldığımız AKP İl Başkanı Sadık Atay ise zamların küresel krize karşı alınan bir önlem olduğunu söyledi. Atay “Dünya şu an ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Zamlarla ilgili provokasyon mahiyetindeki söylemler hafif ve taraflı bakış açıları. Aslında şuna bakmak lazım: Halkımız hangi standartlarda nasıl yaşıyor? Bundan 3 ay önce genel seçim yapıldı ve halkımız AKP’yi yüzde 50 oyla iktidara getirerek iradesini ortaya koydu. Sağlık, eğitim, ulaşım başta olmak üzere bir çok alanda güzellikler gerçekleştirdik. İcraat yapmak görevimizse dünyanın gerçeklerini yerine getirmek de görevimiz. Dolayısıyla bu zamların “Hergün zam yapılıyor” mantığıyla algılanması hakkaniyete uygun değil.”  
 
hulusi-sahinci.jpg“Eylem yapmayı planlıyoruz”
CHP İl Başkanı Hulusi Şahinci “Hükümetin oluşan cari açığı kapatmak için zamlara devam edeceğini zaten söylüyorduk. Ekonomi ithalata dayalı ve dış kaynaklı olduğundan ekonomimiz de çözümsüzlüğe sürükleniyor. Olan her zaman ki gibi dar gelirliye oluyor. Başbakan kemerleri sıkacağız diyor ama kendilerinin debdebeli hayatları aynen devam ediyor. Bu gidişe dur demek için demokratik kitle örgütlerinin de isteğiyle CHP öncülüğünde eylem planlıyoruz. Amacımız halkın rahatsızlığını dile getirmek ve sessiz kalmamalarını sağlamak” dedi. 
 
tkp-aydin-il-baskani-burak-ozdemir.jpgTKP Aydın İl Başkanı Burak Özdemir ise zamları şöyle yorumladı: “Zamlar azınlığın yararını gözetirken çoğunluğun aleyhine işleyen piyasa ekonomisinin sadece bir parçası. Kapitalizm ortadan kalkmadığı sürece hayatımızı zorlaştıran unsurlar her zaman olacak. Yakın geçmişte elektrik ve doğalgaza  da büyük oranda zam geldi. Özel Tüketim Vergisi’nin lüks tüketimi önlemek için artırıldığı söylemi de gerçeği yansıtmıyor. Zira üzerinde ÖTV bulunan sigara ve cep telefonu herkesin kullandığı ürünler. Türkiye ekonomisi dışarıya o kadar bağımlı ki ABD ve AB Türkiye’yi krizden kısmen de olsa koruyarak kendi ekseninde tutuyor. Krizlerin faturasını da mutlu azınlıklar değil geniş halk kitleleri ödüyor. Hükümet tedbir almak istiyorsa büyük şirketlerin vergilerini artırsın.”