Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün hacklenmesinde kullandığı parolanın basitliği önemli bir etken. Dünyada en çok kullanılan parolaların başında gelen "123456" adlı parolayı kullanan hackerlar işi daha da abartıp Emniyet Müdürlüğü'nin sitesi üzerinden sorulan sorulara da cevap vermişler.

Bu olaylarla karşılaşmamak için sevilen şarkı veya şiirlerin belirli bir bölümünde yer alan sözcüklerin ilk harflerini bir araya getirmek de oldukça sıklıkla kullanılan bir parolama yöntemi. Aslında kolay hatırlamamızı sağlayan bu yöntem oldukça mantıklı. Üstelik bu şekilde oluşturulan parolalar bilinen sözcükler içermediği için kırılmaları da daha zor.

Oluşturduğumuz parolanın sağlamlığını tespit etmek için kullandığımız teknik terim entropi olarak bilinir. Bu kavramı tahmin edilebilirlik olarak da açıklayabiliriz. Yani parola ne kadar uzun olursa ve parolanın içinde ne kadar farklı karakter bulunursa tahmin edilme oranı o kadar düşüyor.

 Parolanın ne kadar zor kırılabildiğiyle ilgili bu terimi şöyle düşünün eğer 8 rakamdan oluşan bir şifreniz varsa her rakam bir bayt olduğuna göre bu parolanın bulunabilmesi için denenmesi gereken kombinasyon 64 bit olarak ifade edilir.Bu da 2 üssü 64 "18,446,744,073,709,551,616 (byte)" olarak ifade edilir.

 Zor gibi görünsede parola kırıcı araçların çalışma mantığından ötürü, parolanızda ardı ardına gelen rakamların sayısı ne kadar fazlaysa, tahmin edilebilirlik oranı o kadar artacaktır. Parolanızın sağlamlığını https://www.grc.com/haystack.htm adresinden hesaplayabilir veya oluşturacağınız yeni bir parolanın ne kadar zamanda kırılabileceğini öğrenebilirsiniz.