BDP Genel Başkanı Demirtaş: “Parlamentoya girişimiz doğru değerlendirilsin. Biz her şeyi parlamenterizme teslim etmeden direnişçi siyaset anlayışımızı her platformda devam ettireceğiz”

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yemin ettikleri Meclis’in açılışından önce yaptığı açıklamada parlamentoya girişlerinin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek inandıkları değerler adına geldiklerini ifade etti. Demirtaş, çabalarının karşılık bulması sonucunda her şeyin normalleşebileceğini söyledi. Tutuklu milletvekillerinin parlamentoda olmaları için parlamento ve hükümetin hiçbir şekilde çaba sarfetmemesini eleştiren Demirtaş, şöyle devam etti: “Bugün parlamento büyük bir eksikle çalışmalarına başlayacak. İnandığımız tüm değerler, halkların kardeşliği, Türkiye’nin demokratik cumhuriyeti kavuşması ve Türkiye’de herkesin eşitlik hukuku, demokratik özerklik hukuku çerçevesinde bir arada yaşaması için mücadele etme adına Meclise giriyoruz. Bir kurucu meclis ruhuyla ülkenin hak ettiği gerçek bir halk anayasasına, sivil anayasaya kavuşacağı ve herkesin eşit yurttaş hissedeceği Türkiye’yi yaşatma adına parlamentoya giriyoruz.”

Türkiye’nin gerçek fotoğrafı

“Biz umudumuzu yitirmeden umudu büyütmeye çalışarak, bugün parlamentoda olacağız. Yıllar önce parlamentodan apar topar atılıp cezaevinde yıllarını geçiren arkadaşlarımız bugün yeniden giriş yapacak. Müslüman kimliği olduğu için, Süryani kimliği olduğu için dışlananlar bugün parlamentoya girecek. Türkiye’nin gerçek fotoğrafı buraya taşınmış olacak. Parlamento her şey değildir, hiçbir şey de değildir. Ezilen tüm kesimler sesini sokakta yükseltmelidir.

Parlamento da sokağın sesine kulak vererek gerçek bir temsiliyet rolünü üstlenmelidir. Biz her şeyi parlamenterizme teslim etmeden direnişçi siyaset anlayışımızı her platformda devam ettireceğiz.”

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: ‘Terör insanlık suçudur’

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, BDP’lilerin de katıldığı genel kurulda terör ve anayasayla ilgili önemli mesajlar verdi. Çiçek, “İnanmak istiyorum ki TBMM çatısı altında görev yapacak olan bütün milletvekillerimiz şu hususta hemfikirdir; terör, bir insanlık suçudur. Terör yoluyla ve terör yöntemleriyle sorunlara çözüm aramak çağdışılıktır ve ilkelliktir” dedi. Çiçek, “Milletvekillerimiz ve siyasi gruplar yapacakları çalışmalar ve gösterecekleri demokratik olgunlukla demokrasimizin gelişmesine katkı sağlayacaklardır” diye konuştu. İşbirliği ve diyalog kanallarının geliştirilmesi, uzlaşı zemininin ve kültürünün güçlendirilmesinin demokrasiyi daha ileri noktalara taşıyacağını dile getiren Çiçek şöyle devam etti: “Bu dönem TBMM yüzde 95’ler gibi büyük bir temsil oranına kavuşmuştur. Kadın milletvekili sayısının artması ise hepimizi sevindirmektedir. Demokrasinin kalbinin attığı bu kurum, milletin ve ülkenin her zaman önünü açan çareleri üretme başarısını göstermiştir. Bundan sonra da yüksek sorumluluk bilinciyle hareket ederek, milletimizin umudu olmaya, ülkemizin sorunlarına milletimizin menfaatleri doğrultusunda çözümler üretmeye devam edecektir.“
vatan