Türkiye, Fransa'ya yasa nedeniyle 'kültürel boykot' uygulamayacak. Bakanlık, marttaki Paris Kitap Fuarı'na katılıyor. Soykırım iddialarını çürüten kitap, araştırma ve dökümanlar tanıtılacak...

Volkan YANARDAĞ / AKŞAM

Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen ve sözde soykırımı inkara ceza getiren tasarının ardından Türkiye kültürel atağa geçiyor. Ankara, kültürel ambargo uygulamama ve bu zemini Türkiye'nin tezlerinin tanıtımı için kullanma karar aldı.

SENATO BEKLENECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kapsamda, mart ayında düzenlenecek Paris Kitap Fuarı'na katılacak. Türk standında tanıtılacak yayınlar arasında, 'soykırım' iddialarını çürüten araştırma, döküman ve kitapların da yer alması planlanıyor. Fransa Senatosu, tasarıyı fuardan önce görüşüp reddederse, tanıtılacak kitapların içeriğinde değişikliğe gidilecek. 16 -19 Mart'taki fuar için hazırlıkların başlatıldığını belirten Bakanlık yetkilileri, yayınların belirlenmesinde Fransa Senatosu'nun kararının etkili olacağına dikkat çekti.

KİTABA YASAK SKANDAL OLUR

Soykırım tasarısının Senato'da kabul edilmesi ve bu karardan sonra Türkiye'nin 'karşı tez' konulu yayınları fuarda tanıtması halinde, Fransız savcıların nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor. Diplomasi çevreleri, Türk standına ve stanttaki görevlilere yönelik olası müdahale veya soruşturmanın, iki ülke arasındaki diplomatik krizi onarılmaz noktaya getireceği görüşünde. Fuarda, söyleşi, panel, konferans, okuma etkinliği ile gösteri ve dinletiler düzenleyecek olan Bakanlık yayıncılık sektörünün uluslararası işbirliği imkanlarını genişletmek için atölye çalışmaları da organize edecek.

GEÇEN YIL PROTESTO VARDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Kültür Sanat Büyük Ödülü Töreni sonrası resepsiyonda, 'Türkler'e, soykırım yasasını protesto için Louvre Müzesi'ni ziyaret etmemeyi önerir misiniz?' sorusu üzerine, 'Bu bizi küçültür. Çocuksu bir şey olur' diyerek, kültürel ambargoya karşı olduğu mesajını vermişti.

Geçen yılki fuarda ise bir grup Ermeni, Türk standına gelerek protesto gösterisi yapmıştı. Slogan atan grup, 'Türklerin 2000 Yıllık Tarihi' adlı kitapta Ermenilerle ilgili bölümlere tepki gösterip kitapların üzerine 'İnkara hayır' etiketleri yapışmıştı.

Die Welt: Fransız vekiller kendi evlerini temizlesin
Alman Die Welt gazetesi yasa tasarısını eleştirerek, 'Fransız milletvekilleri temizliğe kendi evlerinden başlamaları gerekirdi' dedi. Gazete 'katliamcı' olarak nitelediği Napolyon'un Panteon'da hala saygıyla anıldığını belirterek, 'Ülkenin solcu aydınların birçoğu Robespierre, St. Just, Lenin, Stalin ve Mao gibi toplu katliamlardan sorumlu kişileri yüceltir. Sağ kesimde ise Fransızların Cezayir ve Uzakdoğu'da işlediği suçlar övülür' diye yazdı. Yasayı medeni açıdan gerileme olarak niteleyen gazete, 1. Dünya Savaşı sonrası bizzat Türkiye'nin olaylar nedeniyle çok sayıda asker ve siyasi yetkiliyi yargıladığını da yazdı.

İşte, 'karşı tezi' savunan bazı yayınlar
- Ermeniler: Sürgün ve Göç. Prof. Dr. Hikmet ÖZDEMİR TTK Yayınları
- Ermenilerin Zorunlu Göçü
(1915 / 1917) Kemal ÇİÇEK TTK Yayınları
- Teba-i Sadıka: Ermeniler 2005
- Türkiye'nin Siyasi Tarihinde Ermeniler ve Ermeni Olayları, Halil Metin 1992
- Osmanlı Meselesi Hallolunmuştur - Taner Akçam - 2008
- Mehmed ASAF: 1909 Adana Ermeni Olayları ve Anılarım. Yayına Hazırlayan: İsmet PARMAKSIZOĞLU
- Ferudun ATA: İşgal İstanbul'unda Tehcir Yargılamaları
- Kamuran GÜRÜN: Ermeni Dosyası
- Yusuf HALAÇOĞLU: Ermeni Tehciri ve Gerçekler (1914-1918)
- Şinasi OREL -Süreyya YUCA: Ermenilerce Talat Paşa'ya Atfedilen Telgrafların Gerçek Yüzü
- Mim Kemal ÖKE: Ermeni Sorunu 1914-1923.
- Hikmet ÖZDEMİR: Salgın Hastalıklardan Ölümler 1914-1918.
- Van'da Ermeni Mezalimi (1895 - 1920) - Faiz Demiroğlu.
- Ermeniler ve 1915 Tehcir Olayı
Azmi Süslü 100 Yıl Üniversitesi Rektörlüğü - 1990
- Türk - Ermeni İhtilafı - Prof. Dr. Hikmet Özdemir ( Makaleler)
- 1915 Tartışılırken Gözden Kaçırılınlar (Konferans Metni / TTK Yayınları)
- Tarihi Gerçekler ve Bilimin Işığında: Ermeni sorunu - Bülent Bakar, Necdet Öztürk, Süleyman Beyoğlu.
IQ Kültür Sanat Yayıncılık, 2007 - 544 sayfa