Hükümet, kamu kurumlarında yapılan işlemlerde zorunlu hale gelen T.C. kimlik numarası ve adres bilgilerinin sorgulanmasına ilişkin sisteme disiplin getirmeye hazırlanıyor. Star gazetesinin haberine göre, halen Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen, kimlik bilgileri ve numarası sorgulama hizmeti paralı gele getiriliyor. Buna göre, sorgulama başına 2 kuruşluk katılma payı alınacak.

SORGU BAŞINA 2 KURUŞ

2006 yılında yürürlüğe giren Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 65. maddesiyle, kimlik bilgileri paylaşım sisteminde ve adres paylaşım sisteminde yer alan bilgilerin kamu kurumları dışındaki kişi ve kuruluşlara ücreti karşılığında kullandırılması öngörülmüştü. Söz konusu maddede, ücretin nasıl alınacağına ilişkin ayrıntılar yer almadığı için bugüne kadar sorgulamalar ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Hükümet, son dönemde kimlik bilgileri paylaşım sisteminin kullanımın yaygınlaşması üzerine, ilgili maddede değişikliğe gitmeyi kararlaştırdı. Bu kapsamda, geçtiğimiz hafta TBMM"ye sunulan torba kanunda Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 65. maddesinde değişikliğe gidilmesi öngörüldü.

Tasarıda yer alan düzenlemeye göre, yasalarla bilgilerin aktarılması zorunlu olan kamu kurumları dışında kalan kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kişiler paylaşım sisteminden faydalanmak için katılım payı ödemek zorunda kalacaklar. Katılım payı bedeli de, her sorgulama için 2 kuruş olacak. Düzenlemeye göre, sisteminden yararlanabilmek için sorgu başına 2 kuruş ödenecek.

BEDEL NASIL ÖDENECEK?

TASARIDA, sorgulama bedellerin nasıl tahsil edileceğine ilişkin hükümlere de yer verildi. Buna göre, sorgulamalar, merkezi bilgisayar sisteminde kayda alınacak. Kuruluşların ödeyecekleri bedeller, üçer aylık dönemler halinde fatura edilecek. Kuruluşlar da, katılım bedeli borçlarını ödeyecekler.

Vatan