Manken Nigar Talibova'nın Etiler'deki evinden 90 bin avro parası ile 150 bin dolar değerindeki mücevherlerinin çalınmasına ilişkin Moldova uyruklu 6 sanık hakkında açılan 2 ayrı dava dosyası birleştirildi.

Hırsızlık olayına ilişkin Moldova uyruklu 5 sanığın yargılandığı İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Vasili Dobrıoglo ile müşteki Nigar Talibova katıldı. Davanın tutuksuz sanıkları Irina Curujuclu, Olesa Dragan, Tatiana Sadıkı ve Igor Horujenco ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada şikayeti sorulan Talibova, evinde çalışan ve hakkında aynı suçtan İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesinde başka bir dava açılan Fedora Calin'in hırsızlık yaptığını, bu davada yargılanan sanıkların da Calin'e yardım ettiklerini söyledi.

Calin ile Dobrıoglo'nun hırsızlık olayını birlikte planladığını ifade eden Talibova, olay sonrası kendisini Moskova'dan telefonla arayan Calin'in, “paranın 20 bin Avro'sunu kendisinin aldığını, geri kalanının Dobrıoglo'nun evinde olduğunu” söylediğini belirterek, evde yapılan aramaya rağmen para ve mücevherlerin bulunamadığını kaydetti.

Talibova, sanıkların ifadelerinde, polis evi ararken para ve mücevherlerin bulunduğu çantayı balkondan attıklarını söylediklerine ve balkonun bir otoparka baktığına dikkati çekerek, “Otopark görevlisiyle görüştüm. 2 erkek, pencereden bazı eşyaların düştüğünü söyleyerek otoparka girmişler. Görevli çıkarken ellerinde bir şey görmemiş. Ancak para ve mücevherleri montlarına filan koymuş olabilirler” diye konuştu.

Annesine Bakü'den ev almak için bankadan çektiği 90 bin avro ile 150 bin dolar değerindeki mücevherlerinin çalındığını ifade eden Talibova, sanıklardan şikayetçi oldu.

Hakim, Dobrıoglo'nun tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

2. DAVA

Nigar Talibova, daha sonra tutuklu sanık Moldova uyruklu Fedora Calin'in yargılandığı İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katıldı.
Duruşmadaki sorgusunda suçunu itiraf eden Calin, evinde yatılı kalarak annesine baktığı Talibova'nın bankadan çektiği 90 bin avro ve mücevherleri alıp, oğlunun arkadaşı olan Vasili Dobrıoglo'ya bıraktığını söyledi.

Calin, hırsızlık sonrası Moskova'ya gittiğini, ancak vicdan azabı çekmeye başladığını belirterek, “2 gün sonra Nigar hanımı telefonla aradım. Pişman olduğumu söyledim, ağladım. Paranın 20 bin Avro'sunu aldığımı, geri kalanının Dobrıoglo'nun evinde olduğunu söyledim. Ne yazık ki bulunamadı. Aldığım 20 bin Avro'yu da harcadım” dedi.

Şikayeti sorulan Talibova, uzun süredir yanında çalışan Calin dışında evine kimse girip çıkmadığı için para ve mücevherleri evde tutmakta sakınca görmediğini belirterek, sanıktan şikayetçi oldu.

HAKİM: “25 YILLIK HAKİMİM, BÖYLE PARA GÖRMEDİM”

Hakim Ahmet Korkusuz'un, “Bu kadar parayı, mücevheri nereden aldın? 25 yıllık hakimim, böyle para görmedim” şeklindeki sözleri üzerine Nigar Talibova, 10 yıldır çalıştığını, Azerbaycan'daki dededen kalma evi sattığını, mücevherlerin bir kısmının da arkadaşlarından doğum günü hediyesi olarak geldiğini söyledi.
Sanığa hitaben, “Para sana da yaramadı, bu kadını da mahvettin” diyen hakim Korkusuz, Talibova'ya da “Sen yine kazanırsın” dedi.

Talibova ise “Bu yaştan sonra nasıl kazanayım? Şimdi iş yok. İnsan gençken, güçlüyken çalışıp kazanıyor, biriktiriyor parasını. Kaç gündür düşünüyorum ne yapacağım diye. Her şeyim gitti” diye konuştu.

Tutuklu sanık Fedora Calin'in bu halinin devamına hükmeden hakim Korkusuz, dava dosyasının da fiili ve hukuki irtibat bulunduğundan İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleştirilmesine karar verdi.

CEZA İSTEMLERİ

İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın iddianamesinde, Nigar Talibova'nın evinde çalışan Fedora Calin'in, 90 bin Avro para ile Talibova'nın mücevherlerini çaldığı belirtiliyor.

Calin'i, sanıklardan Vasili Dobrıoglo'nun azmettirdiği, diğer sanıkların da suça yardım ettiği öne sürülen iddianamede, Dobrıoglo'nun “güveni kötüye kullanmaya azmettirmek” ve “nitelikli hırsızlığa azmettirmek” suçlarından 4-14 yıl arasında hapsi isteniyor.

İddianamede, Irina Curujuclu, Olesa Dragan, Tatiana Sadıkı ve Igor Horujenco'nun da “suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek” suçundan 6 ay ile 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Soruşturma aşamasında yakalanamadığı için dosyası ayrılan, ancak daha sonra Türkiye'ye giriş yaparken gözaltına alınarak tutuklanan Fedora Calin hakkında İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde de şüphelinin, “güveni kötüye kullanmak” suçundan 1 ile 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

AA