Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran"da tutuklanan Fransız akademisyen Clotilde Reiss"in serbest bırakılmasına Suriye"nin yanı sıra AB ve Türkiye"nin de katkıda bulunduğunu söyledi.

Kouchner, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, "İran adaletinin bir an önce kararını açıklayacağı" umudunu dile getirdi. Kouchner, Reiss"in masum olduğunu ve hakkındaki davanın düşmesi gerektiğini söyledi.

Clotilde Reiss"in serbest bırakılmasında Suriye"nin önemli rol oynadığını belirten Kouchner, "Suriye"nin Orta Doğu"daki sorunların çözümü için önemli bir ülke olduğunu" ifade etti.

Kouchner, Nicolas Sarkozy"nin Mayıs 2007"e Fransa Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bu yana Fransa"nın Suriye ile yakınlaşma politikası başlattığını hatırlattı.

"Suriye İran"a yakın olduğundan, Suriye yoluyla istek ve beklentilerimizi İranlı makamlara iletmemiz en doğru davranıştı" diyen Kouchner, AB ve Türkiye"nin de Reiss"in serbest bırakılmasına katkıda bulunduklarını söyledi.

Sarkozy, Reiss"ın serbest bırakılmasından sonra iki kez Suriye"ye güçlü teşekkür mesajı göndermişti. Sarkozy, iki gün önce yayımladığı mesajda, akademisyenin serbest bırakılma sürecine katkıda bulunan "AB ülkeleri ve Suriye gibi dost ülkelere" teşekkür etmişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Romain Nadal dün yaptığı açıklamada, Clotilde Reiss"ın serbest bırakılması için, Sarkozy"nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile, Kouchner"in de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile dolaylı görüşmelerde bulunduklarını teyit etmişti.

İran"da seçim sonrası Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşıtı protestolara karıştığı için tutklanan Reiss, Pazar günü kefaletle serbest bırakılmıştı. Reiss, hakkındaki adli süreç sonuçlanıncaya kadar Fransız Büyükelçiliğinde kalacak.

Sözcü Nadal, dün Reiss hakkında yaptığı açıklamalar sırasında ödenen kefaletin miktarını açıklamamıştı. Tahran savcısı Said Mortazavi ise Reiss"ın yaklaşık 300 bin dolar kefalet karşılığında serbest bırakıldığını söylemişti. / milliyet