Korsanlara "ödeme" yapıldığı an ilk kez görüntülendi... Fidye olarak istedikleri 3 milyon doları taşıyan helikopter, kaçırılan süper tankerin üzerindeyken, çelik kutu paraşütle atıldı. Tamamı nakit 3 milyon dolar işte böyle "adrese teslim" edildi. Korsanlar bir saat sonra süper tankeri terk etti. Devasa boyutlardaki Suudi petrol tankeri "Sirius Star" ve mürettebatı dün serbest bırakıldı.

Somalili korsanların kaçırdığı Suudi petrol tankeri "Sirius Star" ve mürettebatı dün serbest bırakıldı. Nasıl serbest bırakıldığının perde arkası da ortaya çıktı.

Korsanlar, 100 milyon dolar değerinde ham petrol bulunduğu sanılan tankerin sahiplerinden 25 milyon dolar talep etmişlerdi. Ama 3 milyon dolara anlaşmaya varıldı. 3 milyon doların teslim anı ise ilk kez objektiflere takıldı.

PARA İÇİN KAVGA EDİNCE BOTLARI DEVRİLDİ, KORSANLAR ÖLDÜ, PARA KAYIP

Korsanların lideri Muhammed Said, Somali'nin başkenti Mogadişu yakınındaki Harardhere limanından AFP'ye telefonla yaptığı açıklamada, tankerdeki korsanların gemiyi terk ettiğini, Suudi petrol tankeri ve mürettebatının serbest bırakıldığını belirtti.

Ancak paryı teslim alan tankerdeki korsanlar için işler o andan sonra karıştı. Botlarına atlayıp gemiden uzaklaşırken, para konusunda kavgaya tutuşan 7 korsan, aralarında çıkan arbede sonucunda botun devrilmesine yol açtılar. 5'inin cesedi daha sonra bulundu. Diğer iki korsanın ve paranın ne olduğu henüz belirlenemedi.

Somalili korsanların el koyduğu, 330 metre uzunluğunda ve 2 milyon varil kapasiteli "Sirius Star" adlı petrol tankeri, geçen yıl 15 Kasımda Kenya açıklarında kaçırılmış ve Somali sularına getirilmişti.


Korsanların bulunduğu tankere, 3 milyon dolar fidye parası böyle indi.


UÇAK GEMİSİNİN ÜÇ KATI

Bir uçak gemisinin üç katı büyüklüğündeki Sirius Star, kaçırılmasından önce bölgedeki en büyük korsanlık, aralarında tankların da bulunduğu ağır silah yüklü bir Ukrayna gemisinin 25 Eylül'den bu yana rehin tutulması oldu.

MÜRETTEBAT

ABD'ye yaklaşık 2 milyon varil ham petrol taşıdığı bildirilen Sirius'ta Hırvatistan, İngiltere, Filipinler, Polonya ve Suudi Arabistanlı 25 kişilik mürettebat bulunuyor.

Diktatörlüğün 1991'de devrilmesinden sonra ülke çapında etkili bir ulusal hükümetin kurulamadığı ve çatışmaların dinmediği Somali'nin açıklarının korsanlığın yaygın olduğu bir bölge haline gelmesiyle Avrupa ile Asya ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan deniz trafiğinin yoğun olduğu bu bölge dünyanın en tehlikeli yeri oldu.

TOPLAM 33 MİLYON DOLAR

Somali açıklarında korsanlar tarafından yıl başından bu yana 92 saldırı düzenlendiği, 80'den fazla geminin kaçırıldığı, korsanların toplam yaklaşık 33 milyon dolar fidye aldığı bildiriliyor.


Hürriyet