CHP, bedelli askerlik düzenlemesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı"na sundu. Teklife göre, yaş sınırı 28 olarak ele alındı. Bedelli askerlik süresi ise 21 gün olarak kabul edildi. Yıllık geliri 25 bin TL"den az ve 12 bin TL"den fazla olanlar 7 bin 500 TL; 25 bin TL"nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL ödeyecek. Yıllık gelir toplamı 12 bin TL"nin altında olan yükümlüler ise herhangi bir bedel ödemeden yasadan yararlanacak.

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi ve Edirne Milletvekili Rasim Çakır imzasıyla hazırlanan Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı"na sunuldu.

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve Edirne Milletvekili Rasim Çakır ile birlikte TBMM"de basın toplantısı düzenleyerek teklif hakkında bilgi verdi.

-“BEKLENTİYİ BAŞBAKAN YARATTI”-

Teklifi, “Gençlerin çalışma hayatından koparılmama projesi” olarak nitelendiren Hamzaçebi, bu beklentiyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın yarattığına dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Başbakan bu konuda "İnşallah bu konuda düzenleme yapacağız" şeklinde bir açıklama yapılmıştır."Böyle bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna "İnşallah" yanıtını vermiştir. Bu bir beklenti yaratmıştır. Sayın Başbakan"ın bu inşallah sözünü yerine getirmesini bekliyorum. Bu beklentiyi yaratan Başbakan"ın kendisidir. Bir televizyon programında bu açıklamayı yapmıştır.”

-“ASKERLİK SÜRESİ KISALTILMALI”-

Bugüne kadar 3 kez bedelli askerlik düzenlemesi yapıldığını belirten Hamzaçebi, “Bunun temel nedeni askerlik süresinin uzunluğudur. Türkiye askerlik süresini gözden geçirmek ve kısaltmak zorundadır” dedi. Sözleşmeli er düzenlemesiyle birlikte terörle mücadeleye yeni bir safhaya girildiğine dikkat çeken Hamzaçebi, “Artık terörle mücadelede daha profesyonel birlikler mücadele edecektir” dedi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR?-

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:
1 Ocak 1983 tarihinden önce doğan ve her ne sebeple olursa olsun fiilen askerlik hizmetine başlamamış olan gençler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek birlik ve kurumlarda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetini yapmış sayılacakları hüküm altına alınıyor.

-GELİRİ OLMAYAN DA YARARLANACAK-

Yıllık geliri 12 bin TL altında ise herhangi bir bedel ödemeksizin temel askerlik hizmeti yapmak suretiyle askerlik hizmetini yapmış sayılacak.
Yıllık geliri 25 bin TL"den az ve 12 bin TL"den fazla olanlar 7 bin 500 TL ödeyecek.
Gelir düzeyi 25 bin TL"nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL ödeyecek.

-21 GÜN ASKERLİK YAPACAK-

Gelir düzeyi yeterli olmayan ve hiç geliri olmayan vatandaşlar da herhangi bir bedel ödemeden temel askerlik hizmetini yani 21 günlük askerlik hizmetini yapmak suretiyle askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacak.

-ELDE EDİLECEK GELİR İLE YURT YAPILACAK-

Buradan elden edilecek gelir Maliye Bakanlığı"nda açılacak hesap ile Kredi ve Yurtlar Kurumu"na aktarılacak. Bu gelirler yurt yapımında kullanılacak.

-TAKSİTLE ÖDEYEBİLECEK-

Bedelli askerlikten yararlanacak kişiler, bedelli askerlik hizmetini yerine getirdikleri tarihten sonra iki yıla kadar eşit taksitler halinde söz konusu tutarı ödeyebilecek. Ancak TÜFE artışı taksit ödemelerine yansıtılacak.

-YANLIŞ BEYAN YAPAN 15 AY ASKERLİK YAPACAK-

Ödenecek bedelin tespitinde kişilerin beyanı esas alınacak. Gerçek dışı beyanda bulunulduğunun tespit edilmesi halinde, zorunlu askerliğin yasal süresi olan 15 ay üzerinden yeniden yaptırılacak.

-AKP"YE ÇAĞRI YAPTI-

Yaklaşık 100 bine yakın gencin düzenlemeden yararlanacağını tahmin ettiklerini ifade eden Hamzaçebi, AKP"ye ve siyasi partilere de teklife destek vermeleri konusunda çağrı yaparak, Meclis kapanmadan söz konusu düzenlemenin çıkarılmasını istedi.

-“BU KARARI SİVİLLER VERECEKTİR, ASKERLER DEĞİL”-

Bir basın mensubunun, “Türk Silahlı Kuvvetleri ile herhangi bir temasınız oldu mu?” sorusuna Hamzaçebi, “Bu beklentiyi karşılamak için münhasıran askerlerin görüşüne bağlı kalmış olmayı doğru bulmuyorum. Bu siyasetin çözeceği bir durumdur. Böyle bir düzenleme TSK"nın terörle mücadelesine hiçbir zafiyete yol açmaz. TSK"nin asker kaynaklarını hiçbir şekilde olumsuz etkilemez. Bunu parlamento olarak çözebiliriz. Bu kararı siviller verecektir, askerler değil” dedi.

-“AKP İLE GÖRÜŞMEDİK”-

Bir soru üzerine Hamzaçebi, AKP ile görüşmediklerini belirterek, “Hükümetin bu konudaki yaklaşımını bekliyoruz. Bir çağrı yaptık. Değerlendirmelerini alalım. Bu işin takipçisi olacağız. Bu beklentinin yaratılmasında AKP Hükümetinin çok büyük bir rolü olmuştur” dedi.

-BİR DEFAYA MAHSUS DÜZENLEME-

Söz konusu bedelli askerlik düzenlemesinin bir defaya mahsus olduğunun da altını çizen Hamzaçebi, “Daimi bir düzenleme değildir” dedi.