6 yılda eğitimini bitiremeyen öğrenciler iki katı harç ödeyerek sınavlara girmeyi sürdürecekler

Yükseköğretim Kurulu"nun (YÖK), hazırladığı kanun taslağıyla yükseköğretimde köklü değişikliklere gidiliyor. Taslaktaki düzenlemelerle, üniversiteden atılmaya son verilirken, başarısız olanlar için daha fazla katkı payı(harç) ödeyerek üniversiteye devam hakkı sağlanıyor. Vakıf üniversitelerinde devlet burslu öğrenci okutulmasına ve öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitelerde asgari ücret baz alınarak hesaplanacak ücretlerle geçici işlerde çalışabilmelerine olanak veriliyor. bilgiye göre, YÖK, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu"nun bazı maddelerinde değişiklik öngören kanun tasarısı taslağı hazırladı. Taslağa göre, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç olmak üzere ön lisans diploma programlarını 4 yıl, lisans diploma programlarını 6 yıl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren diploma programlarını 9 yıl, yüksek lisans öğretimini 4 yıl, doktora öğrenimini ise 6 yıl içinde tamamlayarak mezun olamayanlar öğrenimlerine devam edebilecekler. Ancak bu öğrenciler ders ve sınavlara katılma dışında öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamayacaklar.

Aynı yükseköğretim kurumundaki öğrenimi sırasında bir derse üçüncü kez kayıt yaptıran öğrencilerin kredi başına ödeyecekleri katkı payı, ders alacağı yılda o program için belirlenen katkı miktarının yüzde 100 fazlasıyla alınacak. Bir derse dört veya daha fazla kez kayıt yaptıran öğrencilerden alınacak katkı payları, aşamalı olarak öğrenci başına o yıl için belirlenen cari hizmet maliyetinin tamamının iki katını aşmayacak şekilde, üniversitelerden gelen öneriler de değerlendirilerek YÖK tarafından belirlenecek.

Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve ilk yüzde 10"a girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan ikinci öğretim öğrencileri, o yıl için birinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payını ödeyecekler. Aynı kolaylık birinci öğretimde okuyan öğrencilere de getirilecek. Böylece, başarılarıyla yüzde 10"a giren hem birinci hem ikinci öğretim öğrencileri daha az harç ödeme kolaylığı sağlanıyor. Üniversitelerde öğretim faaliyetlerinin bir yıl içinde kaç döneme ayrılarak sürdürüleceği üniversite senatolarınca belirlenecek.

Vakıf üniversitelerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek sayıda devlet burslusu öğrenci okutulabilecek. Taslağa göre, vakıf üniversitelerine yıllık olarak yapılan devlet yardımı kaldırılacak. Onun yerine vakıf üniversitesi öğrencisine verilecek devlet bursu getirilecek.

"Zengin öğrencinin önü açılıyor"

* Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Eski Başkan Vekili Prof.Dr. İsa Eşme: “Geçmiş yıllara ait bilgiler gözden geçirildiğinde, üniversitelerden kaydı silinen öğrencilerin büyük bölümünün harcını ödeyemeyen öğrencilerin oluşturduğu görülür. Bu hususun göz önünde bulundurulması gerekir. Getirilmek istenen sistem, başarıyı ödüllendirici gibi görülüyorsa da ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin lehine bir avantaj sağlamıyor. Tam tersine onların bu haktan yararlanmasını engelliyor. Yani parası olanların önünü açıyor, olmayanlara bu imkânı vermiyor. Tasarı bu haliyle sosyal adalet ilkesini zedeleyici. Amaç başarıyı ödüllendirmekse, yapılacak olan, başarı oranına göre harç miktarının düşürülmesidir. Bir de konunun, eğitimin niteliğine yansıma boyutu var. Yıllarca üniversitede kaydı olan öğrenci sınavlardaki çıtanın düşürülmesi konusunda büyük baskı oluşturur. Bu da eğitim kalitesi açısından büyük sorun yaratır. Bu nedenle bence Türk Yükseköğretiminin önceliği, kalite güvence konusunu çözmektir. Bu sorun halledilmedikçe getirilecek bu tür düzenlemeler, üniversitelerimizi vasıfsız okullara dönüştürür. “

Vatan