Doktorlar elden ele dolaşan paraların, özellikle kış mevsiminde enfeksiyona neden olabildiğini belirttiler.
Kış mevsiminde insanları en çok rahatsız eden ve çoğu zaman yorgan döşek yatağa düşüren virüslerin en büyük yardımcılarının kapı kolları ve ortak kullanılan telefonların ahizelerin olduğu öğrenildi. Bilgisayar klavyesi, elden ele dolaşan para ve ortak kullanıma açık olup, temas edilen pek çok şeyin insanları özellikle grip mikrobunun bulaşmasına neden olduğu belirtildi.
Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, kış hastalıklarını engellemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesini tavsiye ettiler. Genelde sonbahar ve kış aylarında görülen nezlenin bir iki hafta sürebilen bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydeden uzmanlar, elden ele dolaşan para, kapı kolu, umumi telefonların virüslerin dostu olduğunu belirttiler. Özellikle havası çok değişken olan Aydın"da vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirten uzmanlar “Virüsün bulaşması havaya yayılan mikroplarla ya da mikropların olduğu eşyalara temas etmesinin ardından daha sonra elin gözlere, yüze teması ile olmaktadır. Burun akıntısı ve tıkanıklığı ile başlayan hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş ile devam eden belirtileri vardır. Çoğunlukla 1 haftada iyileşme sağlanabilir; ancak hastalık 2 haftadan uzun sürüyorsa akla alerjik bir hastalık ihtimali mutlaka gelmeli" diyerek hijyene ve doğal beslenmeye ağırlık verilmesini tavsiye ettiler.
ÖĞRENCİLER DAHA ÇOK RİSK ALTINDA
Kalabalık ortamlar olması nedeniyle özellikle okulların daha riskli olduğunu belirten uzmanlar, okul temizliği yapılırken görevlilerin, kapı kolları, musluklar ve her okulda bulunan ankesörlü telefonları sık sık temizlemelerini önerdiler. Bu arada mikroplara yenik düşmemek için dengeli ve doğal gıdalarla beslenmeye özen gösterilmesi gerektiği belirtildi.