Toyran, yaptığı yazılı açıklamada, yeni Türk Ticaret Kanunu'nu değerlendirerek, dikkat edilmesi gereken hususlar konuşunda şirketleri uyardı.
Toyran, 2001 yılında Türk Medeni Kanunu'nda, 2011 yılında Borçlar ve Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nda da yapılan köklü değişikliklerin de Türk Ticaret Kanunu'nu yenileme gereğini ortaya koyduğunu söyledi.
Ticarette, ticari hayatı kolaylaştırmayı ve belli bir standardı yakalamayı hedefleyen yeni Türk Ticaret Kanunu'na geçişin firmalar için kolay olmayacağını belirten Toyran, şunları kaydetti:
''Özellikle şirketler açısından internet sayfasının düzenlenmesinin ve uygulanmasının zor olacağını düşünüyoruz. Çünkü Söke Ticaret Odası olarak bile üyemiz olmasına rağmen gayri faal olan, sadece tabelaları bulunan, fakat kendileri olmayan birçok şirket mükellefimiz vardır ve bu şirketlerde ortak olduğunu bilmeyen kişiler bile olduğunu düşünüyoruz. En azından bu tür şirketlerin tasfiyelerinin tamamlanıp kayıtlarının silinmesi, yeni çıkacak yasanın daha düzgün ve sağlıklı uygulanabilmesini sağlayacaktır. Bir çok konuda para cezası yerine hapis cezasının öngörülmesi ticari hayatta karamsarlığa neden olmaktadır. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinde daha yumuşak bir geçişin yapılmasını arzu ediyoruz'' dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini de belirten Toyran, kanuna uyum aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle açıkladı:
''14 Ağustos 2012, anonim şirket ve limited şirket esas sözleşmelerinin yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi gereken son tarihtir. 1 Ocak 2013, işletmelerin muhasebe kayıtları ve finansal tabloların yeni Türk Muhasebe Sistemine uygun hale getirilmesi ve defterlerin buna göre tutulması için son tarihtir.
1 Mart 2013, bağımsız denetçi heyet seçilmesi için son tarihtir. Atama yapmayan şirketlere mahkemece atama yapılacaktır.
1 Temmuz 2013, sermaye şirketleri için internet sayfalarının hazırlanması ve yayınlanması için son tarihtir. Bu tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için hapis ve para cezaları öngörülmektedir.
14 Şubat 2014, anonim ve limited şirketler, Türk Ticaret Kanunu'nun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde sermayelerine öngörülen tutarlara yükseltmek zorundadırlar.''
Toyran, şunları dile getirdi:
''Kanunun yürürlüğe girmesiyle, tek kişilik anonim ve limited şirket kurmak mümkün olacak. Yönetim kurulu tek kişiden oluşabilecek. Mevcut şirketleri tek kişiliğe dönüştürmek mümkün olabilecek. Limited şirket sermayeleri üç yıl içinde 10 bin TL'ye anonim şirket sermayeleri ise 50 bin TL'ye yükseltilecektir. Sermayesini yükseltmeyen şirketler sona ermiş sayılacaktır. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirket ortaklarının, yönetim kurulu üyelerinin ve yönetim kurulu üyelerinin akrabalarının şirketten borç çekmesi yasaklanıyor. Borç çekenler önce para cezası, para ödenmezse en az üç yüz gün hapis cezası yatmak durumuyla karşı karşıya kalacaklardır. Akrabalara vadeli veya taksitli satış yasağı getiriliyor.''
Şirketlere internet sitesi zorunluluğunun da getirildiğini ifade eden Toyran, şunları bildirdi:
''İnternet sitesi olmaması ya da eksik olması da para ve hapis cezasını birlikte getiriyor. Her şirkete bağımsız denetçi getiriliyor. Stok sayımı ve yıllık faaliyet raporu bağımsız denetçiler tarafından gerçekleştirilecektir. Denetçinin denetiminden geçmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş sayılacaktır. Denetçi en fazla bir şirkette kesintisiz olarak yedi yıl görev yapabilecektir.''