Dünyanın en büyük ağ teknolojileri şirketlerinden Cisco bilişim sektöründe kadın istihdamını arttırmak için var gücüyle çaba sarf ediyor. Kadın çalışana neden bu denli ihtiyaç duyulduğunu Cisco Türkiye Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yasemin Yücel Karasu'yla konuştuk.

Dünyanın en büyük ağ teknolojileri şirketlerinden Cisco'nun çalışanlarının global olarak yüzde 22'si kadın. Bu oran Cisco Türkiye'de yüzde 25'i buluyor. Cisco kadın istihdamı konusunu önemsiyor. "Bilişimde Kadın Hareketi" adlı bir projeleri bile var.

Projede kadınlara bilişim teknolojileriyle ilgili temel bilgileri anlatıyorlar. Amaç, katılımcıların eğitmen ya da bilişim çalışanı olarak sektörde yola devam etmesini sağlamak.
Yine bilişime dair bilgi eksikliğini gidermek için 2000 yılından beri yürüttükleri bir Networking Academy projeleri var. 33 bin mezunu bulunan akademide katılımcıların yüzde 30' u kadın. Uluslararası Telekomunikasyon Birliği'yle de 2 yıldır işbirliği içindeler. Bu kapsamda tüm dünyada nisan ayının 4'üncü perşembesi kutlanan "Girls in IT" gününün bu yıl Türkiye ayağını gerçekleştirip Türkiye'deki 35 Cisco ofisinde 13-18 yaş aralığındaki genç kızları ağırladılar...

Bilişim sektöründe kadın çalışana talebin sebeplerini anlatırken, Cisco Türkiye Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yasemin Yücel Karasu "2015'te Avrupa'da bilişim sektörü için 800 bin kişiye ihtiyaç duyulacak" diyor. "2002'de bu sektörde 2 milyon kişi çalışıyordu. Şimdi rakam 5.5 milyon civarında. 2, 3 sene içinde 700 bin ile 1 milyon kişi daha gerekecek." Bu insan kaynağı nereden gelecek? Karasu'ya göre kadınları katmazsak iş gücünün yarısını göz ardı etmiş olacağız. Ancak bilişim kadınlara yabancı geldiğinden bunun kendi kendine olması zor. Karasu'nun aktardığı veriler, Türkiye'de cep telefonu alınacaksa önce arkadaşlara, ardından 25-30 yaş arası erkeklere danışıldığını gösteriyor. 'Erkek teknik işlerden daha iyi anlar. Algı böyle" diyor Karasu.

Avrupa'daki araştırmalar, doktora yapanların yüzde 45'inin kadın olduğunu gösteriyor. Yani kadınların bilim ve teknolojide aslında yapabilecekleri çok şey var. Yine de doğum yapmış kadınlar iş hayatına yüzde 21 oranında geri dönüyor. "Kuzey ülkelerinde bu oran yüzde 83'lerde. Demek ki istediklerinde oluyor" diyor Yasemin Yüzel Karasu. "Sadece doğru yönlendirilmeye ve rol modellerine ihtiyaçları var."
Karasu'ya göre, teknolojiyi tasarlayanlar erkek olmaya devam ederse, toplumun diğer yarısını yok saymış olacağız. Oysa kadın algısı da işin içine katıldığında teknolojik ürünler daha geniş kitlelerce kullanılabilir. Haydi kadınlar bilişime!

PARA BİLİŞİMDE

Yasemin Yücel Karasu, ABD Çalışma Başkanlığı'nın raporlarına göre geleceğin mesleklerinin birebir bilişimle alakalı olduğunu söylüyor. "Mesela gelecekte ağların güvenliği çok önemli bir sorun haline gelecek. Dolayısıyla siber ağ uzmanlığı yükselen değer" diyor. İkinci önemli meslek, data analistliği. Şirketlerin iyi pazarlama yapabilmeleri için müşterilerinin tek tek profilini çıkarıp o şekilde hizmet sunmaları gerekiyor.