Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile Ege'deki enerji kaynaklarının ortak kullanımının söz konusu olmadığını söyledi.

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, Papandreu, mecliste yaptığı konuşmada, Ortodoks Birlik Partisi'nin (LAOS) Başkanı Yorgo Karacaferis'in sorusu üzerine, Ege ve Türkiye'nin AB süreci ile ilgili konulara değindi.

Başbakan Papandreu, "Yunanistan'ın Ege'deki enerji kaynaklarını Türkiye ile ortak kullanımının söz konusu olmadığını" belirttiği konuşmasında, bu ifadeleri, eskiden daha fazla vurgulanmak ve genellikle Türkiye tarafından dile getirilmek suretiyle, son 20-30 yıldır duyulduklarını söyledi.

Türkiye ile bu çerçevede bir görüşme olamayacağına işaret eden Papandreu, bunun nedenleri olarak, "Casus belli tehdidinin varlığı, sürekli ihlaller ile Yunanistan'ın egemenlik haklarının sorgulanması, Türkiye'nin uluslararası deniz hukukunu tanımamış olması ve Lahey Adalet Divanı ile uluslararası hukuk kuralları temelinde kıta sahlığının belirlenmemiş bulunmasını'' gösterdi.

Günümüzde gösterilen çabanın, kıta sahanlığı konusunun çözüme kavuşması yönündeki araştırmaları kapsadığını belirten Papandreu, bu çerçevede sürdürülen görüşmelerde Ege'nin ortak kullanımı konusunun yer almadığını belirtti.

Türkiye'nin AB sürecine de değinen Papandreu, Türkiye'nin AB yöneliminde ''yol haritasının'' bilindiğini ve belirli yükümlülükleri içerdiğini söyledi.

Papandreu, Yunanistan'ın inisiyatifiyle, AB'de, Türkiye'nin üyelik süreci ile ilgili bir görüşme yapılmasının isteneceğini de kaydetti.

A.A.