Wesfaelische Rundschau gazetesinin haberine göre Papa, Eylül ayı sonunda yaptığı Almanya ziyaretinde Freiburg kentinde özel aracında birden fazla kez emniyet kemeri takmadan trafikte yer aldı.
 
Avukat Johannes Christian Sundermann, şikayetçi müvekkilinin bir Dortmundlu olduğunu belirterek, Alman Katolik Kiliseleri Başkanı Başpiskopos Robert Zollitsch ve Baden-Württemberg eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann'ı da tanık olarak gösterdiğini bildirdi.
 
16 Nisan 1927 Almanya doğumlu Papa'nın 24 ve 25 Eylül tarihlerinde birer saatten fazla emniyet kemeri takmadan trafikte olduğunu ifade eden Sundermann, bunu video kayıtlarıyla da ispatlayabileceklerini belirtti.
 
Papa'nın Alman vatandaşı olduğunu vurgulayan Sundermann, Freiburg kentinin Katolik kilisesinin ruhani lideri olarak Papa'ya emniyet kemeri takma zorunluluğu konusunda bir muafiyet tanıyıp tanımadığının netleştirilmesi gerektiğini söyledi.
 
Papa suçlu bulunması halinde 30 ile 2500 avro arasında para cezasına çaptırılabilir. Ancak Papa'ya diplomatik dokunulmazlık uygulanırsa Sundermann tüm masraflarla baş etmek durumunda olacak.