Radikal Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre Polis Ercan Elmastaş görev yeri Tunceli'de, izin gününde, sol bir kuruşulun düzenlediği 'Anayasa' konulu yasal panele katılınca meslekten atıldı. Soruşturma dosyasına göre Elmastaş, 'sosyal etkinlik olsun' diye panele katıldığını beyan etse de, sinema ve kafeler varken, inandırıcı bulunmamış', üstelik 'konuşmacıları dikkatlice dinleyip alkışlamış'tı.

Ercan Elmastaş, mesleğinin dördüncü yılında Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğü'ne atanıp İstanbul'dan bu kente gitti. İzin gününde, Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) adlı sol kuruluşun 11 Kasım 2007'de Tunceli Belediye Konferans Salonu'nda organize ettiği 'Anayasa' konulu panele dinleyici olarak katıldı. Yasal çerçevede düzenlenen panelde avukat Selçuk Kozağaçlı, DTP İl Başkanı Murat Bayrak ve HÖC Temsilcisi Murat Polat ile Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Tunç birer konuşma yaptı.

'Sinemaya gitseydin'

Soruşturma dosyasındaki ifadesine göre 26 yaşındaki Elmastaş, salonun girişinde polislerce güvenlik sağlandığı için yasal bir etkinlik olduğunu düşünüp gitti. Üzeri aranıp içeri girdi. Elmastaş, ifadesinde 'Tunceli'ye yeni gelmesinden dolayı arkadaşı olmadığından sosyal etkinlik olsun diye panele katıldığını beyan etse de sinema ve çok sayıda kafe mevcutken bunun inandırıcı olmadığı" düşünülmüştü. Çünkü emniyetin iddiasına göre, HÖC'ün yasadışı Devrimci Halk Kurtuluş Partisi / Cephesi (DHKP/C) ile düşünsel birlikteliği vardı.


'Bir de alkışlamışsın!'

Güvenlik Şube Müdürlüğü'nün salondaki video kaydına göre; Elmastaş, 'kapı arama görevi yürüten polis memurlarına sorarak bilgi alabileceği halde polis olduğunu söylemeden bir vatandaş gibi panele katıldığı ve paneli dikkatlice dinlediği' görülmüş, bu da yetmezmiş gibi, polis S. E.'nin ifadesine göre, konuşmacıları alkışlamıştı.

Tanık S. E., Elmastaş'ı paneli dinlerken 'Amir çağırıyor' diye dışarıya davet etmiş, Elmastaş da salondan ayrılmıştı. Elmastaş, paneli düzenleyenleri tanımadığını, konuşmacıları herkes alkışladığı için alkışladığını söylese de, görüntülere göre, bir buçuk saat paneli izlediği saptanmıştı.

Tunceli Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu, polis Elmastaş'a, 'Sendikaların ve üyesi bulunmadıkları derneklerin yapacakları bilimsel, kültürel, teknik içerik taşımayan açık veya kapalı yer toplantılarına veya gösteri yürüyüşlerine görevli olmaksızın katılmak'tan 6 Aralık 2007'de meslekten men cezası verdi. Ve karar, Genel Müdür Oğuz Kağan Köksal başkanlığında 28 Şubat'ta toplanan Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu'nca da onaylandı.


'Yürüyüşçü polislere ne oldu?'

Elmastaş'ın avukatı Barış Yıldırım, dün kararın iptali için Elazığ İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, toplantının yasal olduğu, bu etkinliğe katılmanın Anayasa'ya göre 'düşünce açıklama ve yayma hürriyetine' girdiğini savundu.

Hâkim Mehmet Emin Albayrak'a Özgür Ülke gazetesini okuduğu ve Roj TV izlediği için verilen disiplin cezasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği aleyhte kararı anımsatan avukat Yıldırım, kararın iptalini istedi.

Dilekçede ayrıca, 12 ve 13 Aralık 2000'de İstanbul, Adana, Antalya, Mersin, İzmir ve Gaziantep'te yürüyüş yapan yüzlerce çevik kuvvet polisine meslekten men cezası verilmediği vurgulandı.