Ankara"da, Gölbaşı yolu kenarındaki ormanlık arazide açılan çukurlarda, iki ayrı kutu ve bir poşet içinde seri numaraları silinmiş iki lav silahı, 590 gram plastik patlayıcı, 1 adet el bombası, 10 adet el bombası pimi, bazıları Uzi marka silaha ait 500 kadar mermi, iki tane işaret fişeği bulundu.

ERGENEKON kapsamında gözaltına alınan Özel Harekát Dairesi eski Başkanvekili ve Susurluk davası hükümlüsü İbrahim Şahin"in evinde ele geçirilen kroki doğrultusunda önceki gece başlatılan kazılar dün öğlen saatlerinde tamamlandı. Ormanlık alanda yapılan kazıda, iki ayrı kutu ve bir poşet içinde seri numaraları silinmiş iki lav silahı, 590 gram plastik patlayıcı, 1 adet el bombası, 10 adet el bombası pimi, bazıları Uzi marka silaha ait 500 kadar mermi, iki tane işaret fişeği bulundu.

Kroki Ankara"ya fakslandı

Gözaltı sonrası yapılan aramalarda İbrahim Şahin"in Ankara"daki evinden alınan belgeler, önceki gün soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı"na gönderildi. Belgeler arasında bulunan bir krokinin, Gölbaşı yolundaki Ankara Büyükşehir Belediyesi"ne ait Samanyolu Evleri"nin bulunduğu bölgeyi gösterdiği belirlendi. Bunun üzerine, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, önceki gün Ankara polisine faks geçerek, bölgede araştırma yapılmasını istedi.

Gece 6 makine bulamadı

Talimat üzerine Ankara polisi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi"ne ait olan, ancak üç yıldır belediyenin inşaat alanı olarak kullandığı ormanlık bölgeyi, önceki akşam saat 17.30 sıralarında güvenlik çemberine aldı. Özel eğitimli üç köpek ve metal dedektörlerle krokide işaretlenen alanda arama yapıldı. Aramalardaki bulgular üzerine, getirtilen projektörlerin ışığı altında gece karanlığında altı iş makinası kazılara başladı. Yaklaşık iki dönüm alanda yapılan aramalarda bir şey bulunamadı. Altı saat süren çalışmaya, gece 01.00 sıralarında ara verildi.

Gündüz gözleriyle buldular

Aramalar, dün sabah saat 09.05"de tekrar başladı. İş makinalarından birinin kazısı sırasında, saat sabah 9.30 sıralarında, toprağın yaklaşık 50 santim kadar altında naylon bir poşet bulundu. Bu poşette mermiler olduğunun görülmesi üzerine, polis, kazma ve kürekle aynı alanı kazdı. İlk çıkarılan poşetin çevresinde iki kutu daha bulundu. Bu kutuların içinden de silahlar ve mühimmat çıktı. Silahlar ve mühimmatın, "7 Temmuz 2004" tarihli gazetelere koli bandıyla sarılarak kutulara konduğu belirlendi. Mühimmatın çıkarıldığı alanın çimlerle kaplı olmaması ve krokide gösterilen yol kenarındaki bariyerlerin 6 ay önce yapılmasından yola çıkan yetkililer, mühimmatın 5 - 6 ay önce bu alana gömülmüş olduğu yönünde tahmin yürüttüler.

Evlerinden 9 silah çıktı

Eski Özel Hareket Daire Başkanı İbrahim Şahin"in Çarşamba günü gözaltına alındığı gün, Ankara"daki evinde bir, Kozyatağı, Ozan Sokak, Aysan Apartmanı"ndaki dairesinde de 8 Glock tabanca ile özel sandıklar içinde el bombası bulundu. Ankara"daki evinde bulunan Glock marka tabancanın ruhsatının da bulunmadığı belirlendi.

Derin kazı

ERGENEKON Soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin"in evinde ele geçirilen kroki üzerine Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Saklıbahçe olarak bilinen alanda gerçekleştirilen arama ve kazı çalışması başlatıldı. Polis, öğleden sonra da AOÇ"de bulunan Atatürk"ün Selanik"teki evinin benzerinin bahçesinde iş makinalarını getirerek kazıya başlarken çiftlikteki kuyularını da inceledi. Kısa süre sonra AKP Genel Merkezi"nin 300 metre kadar ilerisinde bulunan Saklıbahçe adlı eski mesire alanında da yine iş makinaları yardımıyla kazı faaliyetine başlandı. Bu sırada Başbakan Tayyip Erdoğan da aday belirleme çalışmaları nedeniyle AKP Genel Merkezi"nde bulunuyordu. Kısa süre sonra Başbakanlık koruma polisleri, Saklıbahçe"ye gelerek arama çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bugün Mamak ile Bala"da da kazı çalışması yapılacağı öne sürüldü.

Ankara"dan sonra Hatay"ın Kumlu İlçesi"ne bağlı Muharrem Köyü"nde silah ve belgeler gömülü olduğu ileri sürülen tarlada dün saat 16.30 sıralarında kazı çalışmasına başladı. Çalışmalar, 2 iş makinesi yardımıyla yapılırken, herhangi bir bulguya rastlanılması durumunda bölgeye yaklaştırılmayan basın mensuplarının görüntü almalarına izin verileceği bildirildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise dün yaptığı açıklamada, "Kazılar, Şahin"in evindeki tek bir krokiden yola çıkılarak başlatıldı. Hatay"da da kazı yapıldı" dedi.

NEDİR

İNGİLİZCE Light Anti Tank Weapon"ın (Hafif anti-tank silahı) başharflerinden oluşan kısaltması. Tek atışlık, taşınabilir, 66 mm. çaplı anti tank silahı. ABD"de Talley Defense Systems tarafından tasarlanmış, Norveç"te Nammo Raufoss AS tarafından üretilmiştir. LAW, Kore Savaşı"nda ABD piyadelerinin ana anti-tank silahı olan Bazooka"nın (bazuka) yerini aldı. TSK da kullanmaktadır.
HÜRRİYET