Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında 8-14 Ekim tarihleri arasında Jafar Panahi ve yurtdışına çıkış ya da sinema yasağı getirilen diğer İranlı yönetmen Mojtaba Mirtahmasb’a özgürlüklerinin iade edilmesi için kampanya yürütülecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi-Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılış kokteylinin gerçekleşeceği alanda kurulacak büyük stantta, İranlı yönetmenlere özgürlük isteyen özel kartlar dağıtılacak. Türk ve dünya sinemasının, müzik dünyasının tanınmış isimlerinin yer aldığı festival konukları tarafından imzalanan “özgürlük kartları”, festivalin gerçekleştirileceği Atatürk Kültür Parkı içinde kurulacak diğer stantlarda imzalanan kartlarla birleştirilerek İran Büyükelçiliği’ne iletilecek.

Jafar Panahi ve Mojtaba Mirtahmasb’ın Altın Portakal’a katılmasının engellenmesi durumunda, festivalin ödül törenlerinde ve filmin gösteriminin yapılacağı salonda Panahi ve Mirtahmasb’a ayrılan koltuklar boş bırakılacak.

Panahi ev hapsinde, Mirtahmasb’a yurtdışı yasağı

Altın Portakal’a davet edilen İranlı ünlü yönetmen Jafar Panahi’ye İran yönetimi sinema yasağı getirdi. Ev hapsinde tutulan Panahi’nin yurtdışı festivallere katılması da engelleniyor. 48. Festival’de özel gösterimi yapılacak “This Is Not A Film / In Film Nist - Bu Bir Film Değil” filmi için Jafar Panahi ile birlikte Antalya’ya davet edilen filmin diğer yönetmeni Mojtaba Mirtahmasb’a da yurtdışına çıkma yasağı getirildi.

5 Eylül Pazartesi günü eşi ve oğluyla Paris’e gitmek için havalimanına varan Mojtaba Mirtahmasb’ın yurtdışına çıkması engellendi; pasaportuna ve bilgisayarlarına el konulmuştu.