Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünce Türkiye'de pamuk lif veri tabanının oluşturulması için çalışma başlatıldı.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Pamuk Lif Teknoloji Şube Şefi Nedim Özbek, Söke Ticaret Borsası'nda çırçır fabrikası sahiplerine bu konuda eğitim verdi. Eğitim toplantısına Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer, Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Söke'deki çırçır fabrikalarının sahipleri katıldı.
Nedim Özbek, 2002-2008 arasında Türkiye'de pamuk lif kalitesi veri tabanı oluşturulduğunu, makineli hasat yöntemine geçildikten sonra farklı bir metotla yeni bir çalışma başlattıklarını kaydetti.
Özbek, projenin, bölgelerde yetişen pamukların kalitelerinin ortaya konulması, karşılaştırılması, lif kalite veri tabanının çıkartılması, bölgeler arası kütlü naklinin devamı veya kaldırılması konusunda ilgili mercilere yol gösterici olmasının amaçlandığını anlattı.
Projenin 2002-2008 döneminde Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklendiğini söyleyen Özbek, yeni çalışmanın yüzde 50'sinin TAGEM, yüzde 50'sinin de pamuk ile ilgili alım satım yapan borsalar tarafından destekleneceğini belirterek, şunları söyledi:
''2010-2011 yılı pamuk çalışma sonuçlarına göre, bazı kalite parametreleri yönünden havzalar arasında çok büyük farklılıklar olduğu, hatta bazı havzalarımızda üretilen pamukların yabancı madde ve tohum kabuğu yönünden dünyada üretilen pamuklarla karşılaştırıldığında sorunlar görüldüğü, bazı özellikleri bakımından da üstün özelliklerimizin olduğu görüldü. Örneğin Söke pamuğunun önce Ege Bölgesindeki, sonra Türkiye'deki, daha sonra dünyadaki yerini belirleyeceğiz.''
Özbek, makineli hasada uygun pamuk tohumu geliştirmek için melezleme çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini söyleyerek, ''Nazilli 84 tohumu makineli hasada çok uygun olmadığı için iyileştirme çalışmaları yapmıyoruz. Ama Nazilli 84 kanı içerisinde bulunan yeni melezlerimiz de mevcut. Şu anda melezleme çalışmalarımızla yeni pamuk çeşitlerimiz var ve yeni pamuk çeşitlerimizin adaptasyon denemeleri yapılıyor. Geçen yıl da Ege Bölgesi'nde bazı pamuk üreticilerine bu tohumu verdik. Başarılı sonuçlar alındı'' dedi.
Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık da projenin sektöre büyük fayda sağlayacağına inandığını dile getirdi.