Nazilli Pamuk Araştırma Enstitü Müdürü Sadettin Öztürk, pamuk hastalık ve zararlılarıyla mücadele için hasat sonrası ortaya çıkan bitki saplarının, hava sıcaklığı artmadan ilk fırsatta toprağa gömülmesinin, hem ekonomik hemde çevreci bir yöntem olduğunu belirtti.
Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, pamuk tarlalarındaki zararlı böcekler, hastalık etmenleri ve yabancı otlara karşı mücadelede, kültürel yöntemlerin önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.
Türkiye'de yıllara göre değişmekle birlikte ''pembe kurt'' zararlısı nedeniyle pamukta ekonomik boyutta önemli kayıplar yaşandığına işaret eden Öztürk, zararlı ile mücadele için şu tavsiyelerde bulundu:
''Pembe kurt, kışı kör kozalar veya çiğit içerisinde geçirmektedir. Tarla döneminde ilaçla mücadelesi bulunmayan zararlının, kışın yapılacak tarla temizliği, gelecek yılın popülasyonunu azaltacaktır. Tarla temizliğinde, pamuklar üzerinde kalan kör kozaların parçalanması için traktör kuyruk milinde, hareketli sap keser kullanılmalıdır. Pamuk sapları parçalanarak derin sürümle toprağa gömülmelidir.
Ülkemiz topraklarının organik madde miktarının düşük olduğu düşünüldüğünde, pamuk tarlalarındaki sapların parçalanarak toprağa gömülmesi ile topraktaki organik madde miktarı artacak, toprağın fiziksel özelliklerinde iyileşmeler sağlanacak ve pamuk bitkisinin topraktan kaldırdığı besin maddelerinin büyük bir kısmının tekrar toprağa dönmesi sağlanacaktır. Pamuk hastalık ve zararlıları ile mücadelede ekonomik ve çevreci bir yöntem, bitki saplarının hava sıcaklığı artmadan ilk fırsatta toprağa gömülmesidir.''