Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, pamuk üreticilerine sap temizliğine bahara bırakmamaları konusunda uyardı. Birçok hastalığa karşı sapların kış aylarında toprağa gömülmesinin ilaçla mücadelesi bulunmayan zararlılara karşı önemli bir mücadele şekli olduğu bildirildi.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, pamuk tarlalarında zararlı böcekler, hastalık etmenleri ve yabancı otlara karşı başarılı bir mücadelede, kültürel yöntemlerin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Ülkemizde yıllara göre değişmekle birlikte pembekurt nedeniyle pamukta ekonomik boyutta kayıplar yaşandığını dikkat çeken Öztürk, Pembekurdun kışı kör kozalar veya çiğit içersinde geçirdiğini belirtti.
Tarla döneminde ilaçla mücadelesi bulunmayan zararlının, kışın yapılacak tarla temizliği, gelecek yılın populasyonunu azaltacağını öne süren Sadettin Öztürk, “Tarla temizliğinde, pamuklar üzerinde kalan kör kozaların parçalanması için traktör kuyruk milinden hareketli sap keser kullanılmalı ve pamuk sapları parçalanarak derin sürümle toprağa gömülmelidir. Bölgemizin güney kesimlerinde görülen Dikenlikurt epidemi yıllarında mücadele yapılmadığı taktirde yüzde 90" a varan zararlar yapabilmektedir. Dikenlikurt"a karşı mücadelede pamuk hasadından sonra kışlaya bireyleri yok etmek amacıyla bitki saplarının toprağa gömülmesi çok önemlidir” dedi.
İlaçla mücadelesi olmayan solgunluk hastalığının kışı toprakta yada hastalıkla bitki artıklarında geçirdiğini ifade eden Öztürk, “Hastalığa karşı mücadele yöntemlerinden bir tanesi de pamuk saplarının tarladan uzaklaştırılmasıdır. Hastalığın görüldüğü tarlalarda pamuk saplarının tarladan uzaklaştırılması başlangıçtaki hastalık yoğunluğunu baskı altında tutacağından hastalık şiddetini azaltacaktır. Ülkemiz topraklarının organik madde miktarının düşük olduğu düşünüldüğünde, pamuk tarlalarındaki sapların parçalanarak toprağa gömülmesi ile topraktaki organik madde miktarı artacak, toprağın fiziksel özelliklerinde iyileşmeler sağlanacak ve pamuk bitkisinin topraktan kaldırdığı besin maddelerinin büyük bir kısmının tekrar toprağa dönmesi sağlanacaktır. Kısaca; pamuk hastalık ve zararlılarıyla mücadelede, zirai ilaç kullanmadan, ekonomik ve çevreci bir yöntem, bitki saplarının hava sıcaklığı artmadan ilk fırsatta toprağa gömülmesidir” diyerek üreticilere uyardı.