Türkiye"nin en önemli pamuk üretim merkezleri arasında yer alan Büyük Menderes Ovası"nda pamuk üretimi yaparak ekmeğini kazanan çiftçilerin tedirgin bekleyişi devam ediyor. Açıklanmayan pamuk fiyatları ve sn günlerde etkili olan yağışların pamukçuyu daha da tedirgin ettiğini belirten üreticiler, Ramazan bayramı öncesi yetkililerden müjdeli haber beklediklerini söylediler.
Aydın Ovası"nda zor şartlarda pamuk toplayan eli kınalı bayanlar ise oruç ağızları ile ne kadar para kazanacaklarından habersiz pamuk topluyorlar. Topladıkları pamukları da sırtlarında taşıyan bayanlar, üreticinin para kazanması halinde kendilerine de iyi ücret verileceğine inandıklarını belirterek, yaşanan sıkıntılar nedeniyle pazarlık yapmadan pamuk toplama işinde çalıştıklarını söylediler.
Son yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte Büyük Menderes Nehri"nde beyaz altın olarak adlandırılan pamuk üretimi yok denecek kadar az olsa da, büyük bir ümitle pamuk ekimi yapan çiftçiler taban fiayatın 1.25 YTL"de az olması halinde bu yıl da zarar edeceklerini belirttiler. Bayan halleri ile zor şartlar altında çalışmalarına rağmen hallerine şükreden bayanlar adına konuşan Emitullah Akkaya, çalışanın her zaman ekmeğini kazanacağına inandığını, bu nedenle çalıştıklarını söyledi. Okula giden çocuklarını okutabilmek için çalışmak zorunda olduğunu belirten Neriman Ölkü ise, ramazan ayı olması nedeniyle oruç halleri ile çalışmanın zor olduğunu söyledi.
Yıllardır büyük bir ümitle üretim yaptıklarını ancak sürekli ümitlerinin bir başka bahara kaldığını belirten üreticilerden Mustafa Arslan, 1.25 YTL"den düşük fiyat açıklanması halinde üreticinin bu yıl da zarar edeceğini söyledi. Arslan, “Biz ürettik, ama kimse fiyat açıklamadı. Sezon başlamasına rağmen fiyat açıklanmaması açıkçası bizleri endişelendiriyor. Yağmurla birlikte sorunlu bir sezon yaşamaya başladık. İnşallah yetkililer bizi mağdur” etme diyerek yaşadığı tedirginliği dile getirdi.