Özellikle son yıllarda daha yoğun olarak kullanılan kimyasalların, birçok bal çeşidini ortadan kaldırmaya başladığını belirten Kılıç, “Türkiye"deki bilinçsiz ve aşırı ilaçlama nedeniyle arılar Türk pamuğuna ve Trakya bölgesindeki ayçiçeğine konmaz oldu. İleriki yıllarda çok ciddi bir polinasyon sorunu yaşanmadan tarım Bakanlığı"nın bu soruna çözüm üretmesine bekliyoruz. Aşırı kimyasal nedeniyle arılar Türk pamuğuna küstü” dedi.
Aydın Arıcılar Birliği olarak, aynı zamanda arı hareketlerini de izlediklerini ve üreticiye buna göre yönlendirdiklerini ifade eden Birlik Başkanı Kadir Kılıç, son yıllarda Menderes Ovası"ndaki pamuğa arı konmadığını belirtti. Özellikle makineli hasada geçildikten sonra üreticinin bilinçsizce yoğun bir kimyasal kullanmaya başladığını kaydeden Kılıç, aynı durumun Trakya bölgesindeki ayçiçeği tarlalarında yaşandığını kaydederek “Bu sorun, ilk bakışta sadece arıcılık sektörünü ilgilendiriyor gibi görünse de dünyanın en hassas canlılarının başında gelen arıların bir çiçeğe konmaması büyük bir tehlikedir. Şu anda pamuk balı denen ürün yok olmak üzere. Ancak bundan daha önemlisi polinasyonun yok olmasıdır. Maalesef Türk tarımında kimyasallar ezbere kullanılıyor. Bu hem Türk tarımı, hem de doğal dengenin korunması bakımından çok önemli. Arılar aracılığı biz yetkilileri şimdiden uyarıyoruz. Gidişat bu şekilde devam ederse ileriki yıllarda Türk pamuğunu ciddi bir tehlike bekliyor demektir” diye konuştu.
Son 5 yıldır pamuk üretiminin en yoğun olduğu Söke Ovası"na konulan kovanlardaki arıların bal üretimi yapamadığı gibi, beslenme sorunu yaşayıp telef olduğunu kaydeden Kılıç, bu yıl pamuk balının yok denecek kadar az olduğunu belirtti.