Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, sürdürülebilir pamuk üretimi, dışa bağımlılıktan kurtulmak için pamuğa ve pamuk üreticisine sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Tekstil sanayi için vazgeçilmez stratejik bir hammadde olan Pamuğun, Türkiye"de 3,5 milyon kişiye istihdam sağladığını 14 milyon nüfusa baktığını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; pamuğun son 15 yıldır en parlak günlerini yaşadığını ve bu yükselişin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Lif ve çekirdekten oluşan kütlü pamuktan yaklaşık 12 çeşit yan ürünün elde edildiğini belirten Muhsin Örnek, üreticinin bu yıl borsada yükselen pamuk fiyatları ile umutlandığını ancak hafta sonunda yaşanan düşüşün umut kırıcı olduğunu söyledi. Ürün fiyatlarının inişli çıkışlı olmasını nefretle kınıyoruz diyen Muhsin Örnek; pamuk üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek tekstilci ve fabrikacılara uyarıda bulundu. Örnek; “Pamuk üretimi desteklenmez, sahip çıkılmazsa tekstilci ve fabrikacılar önümüzdeki yıllarda pamuk üretin diye yalvarmak zorunda kalırlar” dedi.
Söke ovasında yetiştirilen pamuğun kalitesinin dünyadaki 1. sınıf kalitede olduğunu belirten Muhsin Örnek; “Bu pamuğa sahip çıkılmalı. Tekstilciler, tüccar ve hükümet sürdürülebilir tarım politikası için çalışmalı. Pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak için pamuk üreticisi desteklenmelidir” diye konuştu.