Türkiye enerjide son yıllarda attığı kritik adımların meyvelerini toplamaya başladı. Kuzey Irak, Şahdeniz Projesi ve TANAP’ta stratejik imzalar atan Türkiye’ye kritik ortaklıklar için teklif yağmaya başladı. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Hindistan ve Pakistan petrol ve doğalgaz yatırımı için Türkiye’nin kapısını çaldı. Her iki ülkenin de Türkiye ile işbirliğine giderek ortak arama faaliyetinde bulunmak istediğine dikkat çeken TPAO’ya yakın kaynaklar, bu ülkelerin yeni yatırımlar için büyük önem taşıdığını söyledi. TPAO geçen yıl ekim ayında da Afganistan ile kritik bir anlaşma imzalamıştı. Bu kapsamda 2 ayrı sahada petrol ve doğalgaz arama ve üretim lisansı almıştı. Geçen hafta Moskova’da gerçekleştirilen 21. Dünya Petrol Kongresi’nde Hindistan ile TPAO arasında mutabakat zaptı imzalandı.
 
İşbirliği yapılacak
 
Hindistan Mili Petrol Şirketi ONGC Videsh Limited (OVL) ile arama/üretim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve geniş kapsamlı işbirliğini içeren mutabakat zaptı ile Türkiye Petrolleri ve Hint milli petrol şirketi OVL arasında her iki ülkenin menfaatleri temelinde hidrokarbon alanında işbirliğinin geliştirilmesi, bilgi, teknoloji ve tecrübe paylaşımı ile karşılıklı yatırım imkanlarının artırılması amaçlanıyor. Hindistan ve Pakistan’ın yanı sıra TPAO petrol zirvesinde kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye delegasyonu kongre boyunca yabancı hükümet ve uluslararası şirket temsilcileri ile ikili ve çoklu görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde mevcut projelerin yanı sıra özellikle Orta Doğu, Asya, Afrika ve Latin Amerika’da ortaklıklar yoluyla yeni iş geliştirme faaliyetlerinin değerlendirilmesi konuları karşılıklı olarak ele alındı.
 
1 MİLYAR $ YATIRIM
 
TPAO, Fransız enerji şirketi Total’in Şah Deniz Projesi’ndeki yüzde 10 payını alarak hissesini yüzde 19’a çıkaran anlaşma imzalanmıştı. BOTAŞ’ın TANAP Projesi’ndeki hissesini yüzde 20’den yüzde 30’a çıkaran anlaşma da Azeri enerji şirketi SOCAR ile imzalanırken, TPAO’un 2002 yılında 90 milyon dolar olan yurt içindeki yatırımlarının şu anda 1 milyar dolar seviyesine çıktığı belirtiliyor.