Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Ata Celal Akgül, özürlülerin de bilgisyar kullanabilmesi amacıyla yeni bir sistem geliştirdi.
Okul tarafından bu yıl 4."sü gerçekleştirilen Bilim Şenliği"nde projesini sergileyerek tanıtımını yapan Ata Celal Akgül, buluşunun yaygınlaştırılması için yetkililerden destek beklediğini söyledi. Akgül “İçinde bulunduğumuz özürlüler haftasında, özürlü arkadaşlarıma bu buluşumla en iyi hediyeyi sunmak için bu buluşu gerçekleştirdim” dedi. Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Alkın, öğrencinin bu buluşunu okul olarak kendilerinin de beğendiklerini ve yarışmalara göndereceklerini söyledi.
“BİLGİSYAR BAŞINDA HABER İZLERKEN AKLIMA GELDİ”
Çağımızda hayatı kolaylaştıran bilgisayarı herkesin kullanabilmesi gerektiğine inandığını, ancak engelleri nedeniyle bir çok kişinin bilgisayar nimetinden yoksun kaldığını belirten Aydın Özel Muzaffer Ancın İlköğretim Okulu 5-C sınıfı öğrencilerinden Ata Celal Akgül, geliştirdiği teknik sayesinde elleri veya parmakları olmayanların ayakları ile bilgisayar kullanabileceğini söyledi. Akgül, “Bilgisayar başında haber izlerken, elleri olmayan bizim yaşlarda bir çocuk gördüm. Ben bilgisayarda oyun oynamayı, yerine göre ders çalışıp arkadaşlarımla görüşmeyi çok seviyorum. Bir anda kendimi o kişinin yerine koydum. Ellerim olmasa nasıl bilgisayar kullanırdım diye düşündüm. Bu fikirden yola çıkarak, ayaklarımı kullanmaya denedim. Mausu sağ ayak terliğinin içine, maus düğmelerini de sol ayakla kullanılacak şekilde iki ayrı pedal şeklinde ayarladım. Bu kabloları birleştirip bilgisayara taktım, özürlü mausu oldu. Şimdi ellerimi kullanmadan, ayaklarımla bilgisayar kullanabiliyorum” dedi.