Arınç"tan Başbakan Erdoğan"ın Kars"taki heykele "ucube" demesinin ardından güç durumda kalan Kültür Bakanı Günay"ı rahatlatan açıklama: Günay"ın üzerimde çok hakkı var, yanlış bir şey söylemişsem özür dilerim.

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Manisa"nın Turgutlu ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, Kars"taki heykel krizi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile yaşanan polemiğin sorulması üzerine şunları söyledi:

Geçen hafta Başbakan Erdoğan"ın, Kars"taki bir anıtla ilgili söylediği sözleri bana soruldu, ben de “Ucube demesem de çok garip bir şey diyebilirim” ifadesini kullandım. Orada Ertuğrul Günay"ın, Başbakan Erdoğan"ın sözlerini düzeltmek istercesine kullandığı kelimelerin yerinde olmadığını da söyledim.

Ama benim bu sözlerim üzerine, özellikle CHP"li siyasetçilerin Sayın Bakan"a hiç de hak etmediği halde eleştiri getirdiğini gördüm. Bundan fevkalade üzgünüm. Ben o konuşmayı yaparken, Sayın Günay"ı küçültmek, aşağılamak, eleştirmek, ne bu amaçla söyledim ne başkasının bu amaçla onu küçük görmesini kesinlikle düşünmedim. Benim söylemek istediğim şey, o günkü konuşmamda vardır, Sayın Başbakan"ın çok açık ifade ettiği bir konuyu tevil etmeye kalkmak doğru değildir. Sayın Günay bundan üzülmüştür, buna hak veriyorum.

Benim üzerimde hakkı var

Sayın Günay benim çok sevdiğim bir insandır, aynı kabinede arkadaşız ve kendisini çok sever, beğenirim siyasetçi olarak. Bunun ötesinde Sayın Günay"ın benim üzerimde çok daha önemli bir hakkı var. O da ben 1985"te Refah Gecesi diye bir parti toplantısında yaptığım konuşma sebebiyle İzmir DGM"de yargılanmış ve 5 yıl ağır hapse mahkum olmuştum. Bu davam sırasında özellikle Yargıtay"a giderken son mahkemeye de katılmıştı Sayın Günay.

Beni tanımadığı halde, benim bu davamı savunmak için İzmir"e geldi ve avukatım oldu. Bundan 25 yıl önce birbirimizi tanımadığımız halde 163. maddeden fikir ve düşünce özgürlüğüne ilişkin suçlamayla karşı karşıya olan Bülent Arınç"ı savunan avukatlardan biri de Günay"dır. Böylesine takdir ettiğim ve üzerimde hakkı olan bir insanı rencide edici söz söylemeyi kastetmedim. Maksadını aşan bir söz olarak kabul ediyorsa, çok üzüldüğümü ve kendisinden özür dilediğimi ifade etmek isterim.”

Arkadaşlık hukuku özrü kabul ettirir

Günay, Arınç"ın bu sözlerini Diyarbakır"da öğrendi. Günay"ı telefonla arayan Devlet Bakanı Faruk Çelik da Bülent Arınç"ın kendisinden özür dilediğini söyledi. Günay da Çelik"e telefonda, “Duydum Farukçuğum. Şimdi gazeteciler söyledi. Ben de teşekkür ettim” diyerek cevap verdi. Daha sonra NTV"de Banu Güven"in sorularını yanıtlayan Günay, “Biz arkadaşız. Aynı kabine içinde çalışıyoruz. Daha erken olsaydı daha çok memnun olurdum ama yine de teşekkür ederim. Bir arkadaşınız "Böyle demek istemedin, niyetim başkaydı" derse arkadaşlık hukuku bunu kabul etmeyi gerektirir” dedi.