Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, İsrail'den tazminat ve özür beklentilerinin sürdüğünü, bu konularda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Sözcü Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail ile Türkiye arasında Cenevre'de gerçekleşen görüşmeye ilişkin sorular üzerine Ünal, Mavi Marmara olayında Türkiye'ye haksızlık yapıldığını düşündüklerini belirterek, haksızlığın giderilmesi için Türkiye'nin beklentilerini daha önce kamuoyuna duyurduklarını ifade etti.

Cenevre'de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun üç kişilik bir İsrail heyetiyle görüştüğünü, bundan sonra da temasların devam edeceğini kaydeden Ünal, "Burada bizim beklentilerimizde hiçbir değişiklik yok. Rakam konusundaki telaffuza girmiyoruz. Fakat tazminat ve özür beklentilerimiz sürüyor. Bunlarda bir değişiklik yok. Bu konularda gelişme olunca size bilgi vermeyi sürdüreceğiz" dedi.

Bir sonraki toplantının ne zaman olacağına ilişkin şu anda öngörülen bir tarihin olmadığını da belirten Ünal, bu aşamada ne İsrail basınında çıkan haberler veya açıklamalar üzerine yorumda bulunabileceklerini ne de temasların içeriğine ilişkin bir açıklama yapabileceklerini dile getirdi.

Ünal, İsrail'de ortaya çıkan yangın sonrası Türk yangın söndürme uçaklarının İsrail'e gönderilmesi dolayısıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kamuoyu önünde Türkiye'ye teşekkür ettiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını ve uçakları ziyaret ettiğini hatırlatan Ünal, "Maslahatgüzarımıza bir plaket verildi. Bunlar olumlu atmosfer yarattı. Sorunun dostça çözülmesini isteyen bir tarafın uzattığı el havada kalmamıştır kalmayacaktır. Ama bu beklentilerimizi değiştirmez" dedi.

-WİKİLEAKS BELGELERİ-

ABD basınında, Wikileaks belgelerinin yayımlanmasının ardından Amerikalı temsilcilerin Türkiye'de diplomatlardan randevu almakta güçlük çektiklerine ilişkin çıkan haberlerin sorulması üzerine Ünal, ABD Büyükelçiliği'nin diplomatlarına yönelik böyle bir tutumun olmadığını, randevu talep ettikleri zaman normal prosedürler çerçevesinde diğer ülkelerin büyükelçilikleri gibi Amerikalı diplomatların da randevu alabildiğini dile getirdi.

Wikileaks belgelerini incelemek için oluşturulan komisyonun çalışmalarının ne durumda olduğunun sorması üzerine de Ünal, "Her ülke gibi biz de belge olduğu iddia edilen metinlerin içeriğini inceliyoruz. Bunun için kendi içimizde bir çalışma başlattık. Bu çalışma grubunun yaptığı çalışma şu aşamada bu belgeleri incelemekten ibaret. Bunların içeriğiyle ilgili olarak bilgi vermek için erken olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle belgelerin hangisinin ve ne kadarının doğru olduğuna bakmak gerekiyor. Dezenformasyon ihtimalinin araştırılması gerekiyor. Biz kendi incelememizi yapıyoruz şu aşamada" diye konuştu.

Gazetecilerin 5+1 ülkeleri ile İran'ın İstanbul'da gerçekleştireceği toplantıda Türkiye'nin rolünün ne olacağına ilişkin sorusunu Ünal, şöyle yanıtladı:

"Ocakta 5+1 ülkeleriyle İran'ın yapacağı görüşmeye ev sahipliği yapacağız. Buradaki rolümüz ev sahipliğiyle sınırlı. 5+1 ülkelerinin görüşmelerinin bir tarafı değil Türkiye. Ancak geçmişte de olduğu gibi konunun diplomasiyle çözülmesi gerektiğine inanan bir ülke olarak eğer bizden bir katkı istenirse bu görüşmelere giden süreçte, sırasında veya sonrasında tabiatıyla elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz."

Sözcü Ünal, Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman'ın, BM'de bir göreve getirildiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine ,Bilman'ın BM içinde bir göreve aday olduğu ve bu adaylığının kabul edildiği yönünde kendilerine gayri resmi bilgi ulaştığını kaydederek, müjdeli haberi BM'nin resmi açıklamasının ardından vermek istediklerini söyledi.

Ünal, eski Yargıtay başkanlarından Sami Selçuk'un da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) aday gösterilecek yargıçları ve bunların yeterliliklerini değerlendirmek için kurulan danışma paneline seçildiğini ancak bu bilginin de henüz resmi olmadığını ifade etti.

A.A.