Adnan Menderes Bulvarı'ndaki bir bara müşteri olarak gelen şahısların yerel şarkıcı Sarp Öztürk'ten (38) Kürtçe şarkı istemesi ve talebin reddedilmesiyle başlayan tartışmanın büyümesi üzerine silahla öldürülen Öztürk'ün cenazesi dün ailesinin isteği üzerine Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Morgundan alınarak, Mersin Cemevi Morguna kaldırıldı.

Cemevinde düzenlenen törene Öztürk'ün babası İhsan Öztürk, eşi Songül Öztürk, yakınları, olayda yaralanan ve dün tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilen gitarist Göktay Okçu ile kentte çeşitli işletmelerde sahne alan sanatçılar katıldı. Öztürk'ün cenazesi, burada kılınan namazın ardından merkez Mezitli ilçesindeki mezarlıkta toprağa verildi.

Koltuk değneğinin yardımıyla yürüyen Göktay Okçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece yarısı bara eğlenmeye gelen 2 kişinin Kürtçe şarkı söylemelerini istediklerini, solist Öztürk'ün ise ''Kürtçe bilmiyorum'' diyerek talebi geri çevirdiğini söyledi.

Bunun üzerine çıkan tartışmanın kısa sürede yatıştırıldığını ve zanlının yanındaki bir kişiyle bardan ayrıldığını anlatan Okçu, ''Ancak bir süre sonra barı kapatma hazırlıklarını yaparken, tartışmayı başlatan kişi, yanındaki bir grup ile yeniden geldi ve hiçbir şey söylemeden ateş etmeye başladı'' diye konuştu.

Zaman zaman sinir krizleri geçiren baba Öztürk ise yaşananlara anlam veremediğini, acılı olduğunu söyledi.

Bu arada, Göktay Okçu'nun cemevinin girerek, Öztürk'ün eşi Songül Öztürk'ün yanına gelmesi ve sarılarak gözyaşı dökmeleri yürek burktu.

-YAŞANANLAR KINANDI-

Cenaze törenine katılan çok sayıdaki sanatçı ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilciler yaşananları kınadı. Gelişmeleri önümüzdeki süreçte çeşitli eylemlerle protesto edeceklerini belirten sanatçılar, ''Böyle magandalar olduğu sürece hepimizin sahnede hayati tehlikesi devam ediyor. Bugün Sarp'ın başına gelenler yarında herhangi birimizin başına gelebilir. Neticede herkes her dilde şarkı bilmek zorunda değil. O nedenle yetkililerin konuya el atması, güvenliğimizi sağlamasını istiyoruz'' diye konuştu.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Suat Yıldız ise Alevi camiasının çok yakından tanıdığı önemli bir sanatçıyı kaybettiklerini belirtti.

Öztürk'ü ''karıncayı dahi incitmekten çekinen, Anadolu kültürü ile yetişmiş bir insandı'' diye tanımlayan Yıldız, ''Bugün insanlarımız, bilmediği bir dilde türkü söylemediği için kurşuna diziliyor. Öyle sanıyoruz ki, bu olay ne ilk ne de son olacaktır. Sudan bahaneyle bir gencimiz öldürülüyorsa, bu olayın arkasında bin yıllık birliğimizi bozmak isteyenlerin kirli emelleri vardır. Biz de bunun bilinci içerisindeyiz''dedi.

Olayın aydınlatılmasını ve zanlının bir an önce yakalanarak adaletin karşısına çıkarılmasını istediklerini bildiren Yıldız, ''Bu gafillere bir kez daha haykırıyoruz. Anadolumuzun farklı kültürlerinden oluşan gül bahçesine hiç kimseyi sokmayacağız. Filizlerimizi kimsenin hoyratça kırmasına izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.

-ZANLI ARANIYOR-

Cinayetle ilgili araştırmalarını sürdüren polis ekipleri ise olay yerinde yaptıkları inceleme ve güvenlik kameralarından cinayeti işleyen zanlının M.B. olduğunu tespit etti.

Olay anında M.B'nin yanında 3 kişinin daha bulunduğunu belirten polis ekipleri, dün söz konusu 3 kişiyi yakaladı. Gözaltındaki zanlılardan birisi, gece yarısı çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Diğer zanlıların ise haklarında hazırlanacak evrakla adliyeye sevk edileceği kaydedildi.

Eşgali belirlenen ve ikamet adreslerinde bulunamayan M.B. ise halen aranıyor.

Mersin'de Adnan Menderes Bulvarı'ndaki bir barda ''Kürtçe şarkı isteme'' meselesi yüzünden çıktığı iddia edilen tartışma yüzünden şarkıcı Sarp Öztürk (38) silahla öldürülmüş, biri gitarist iki kişi de yaralanmıştı.

AA