TBMM Başkanı Şahin, "Her şey özgür ortamlarda serpilir, gelişir. Farklılık, çeşitlilik en çok üniversitelerde olmalı." dedi.

TBMM Başkanı Şahin, Beykent Üniversitesi'nin 13. eğitim öğretim yıl dönümü açılış törenine katıldı. Törene Şahin'in yanısıra TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Mehmet Ali Şahin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, içinde bulunulan çağın bilgi çağı olduğunu, ülkelerin kalkınmışlık düzeyinin bilgi ve teknolojiyi ne kadar ürettiği ile belirlendiğini söyledi. "Peki Türkiye nerede, hangi noktada?" diye soran TBMM Başkanı, "Cumhuriyet kurulduğunda bir tek üniversitemiz vardı. Şu anda 139 üniversitemiz var. 63 tanesi ise son 7 yılda açıldı. Bu da yeterli değil. Gelimiş ülkelerle kıyasladığımızda bunun en az 250 olması gerekiyor. Türkiye'nin kısa zamanda bu rakama ulaşacağına inanıyorum. İlköğretim ve lise çağında 15 milyon öğrencimiz var. Yaklaşık 3 milyon da üniversitelerde okuyor. Toplamda 18 milyon. Avrupa ülkelerinden bazılarının nüfusu bu rakamın altındadır. Biz bu nüfus potansiyelini değerlendirebilisek Türkiye'yi kimse tutamaz. Türkiye'nin en öncelikli sorunu eğitimdir. Bu konuda TBMM, üniversite açılışlarına büyük destek verdi. Üniversite kuruluşları ile ilgili Meclis'e gelen teklifler ittifakla geçmiştir. Bireylerin eğitiminin partisi olmaz çünkü. Gençlerimiz daha fazla okuma imkanına sahip olması için siyasilerimiz eğitime büyük önem vermektedir." ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin başarısının ürettikleri patent sayısı ile ölçüldüğünü söyleyen Mehmet Ali Şahin, "Peki ne kadar patent üretiyoruz? Dünya ile kıyasladığımızda bu noktada olmamız gereken yerde değiliz. 2000 ile 2009'u kıyasladığımızda 4 kat artmış ama yeterli değil. Bu sayıyı artırmalıyız. Üniversitelerimiz sanayi ve iş çevreleri ile yakın işbiriliği içinde olmalı. Son zamanlarda bu tarz çalışmalar artıyor ve bu da memnuniyet verici bir gelişme." şeklinde konuştu.

Üniversitelerin düşünce üretim merkezleri olduğunu söyleyen TBMM Başkanı, "Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde hiçbir şey gelişemez. Bilim ve teknoloji özgür ortamlarda gelişir. Basma kalıp, statükocu ortamlarda buluşların, patentlerin ortaya çıkması çok zordur." dedi. Üniversitelerin özgürlüklerin en fazla yaşandığı ortamlar olması geretiğine işaret eden Başkan Şahin, "Her şey özgür ortamlarda serpilir, gelişir. Farklılık, çeşitlilik en çok üniversitelerde olmalı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de demokrasi, temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesinde üniversitelerin öncü rolü olduğunu, bunun daha da geliştirilmesi için üniversitelerin daha aktif olması gerektiğini belirten Başkan Şahin, "Temel hak ve özgürlük konusunda daha da mesafe almamız için üniversiteler daha da aktif olmalıdır. Düşüncenin önüne set çekilmemeli. En aykırı düşünceler bile kabul edilmeli diye düşünüyorum." dedi.

BÜYÜKANIT'IN YÜZÜ NEDEN GÜLÜYOR?

TBMM Başkanı konuşmasının başında eski Genlekurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile uzun zaman sonra görüşme imkanı bulduklarını ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyükanıt'ın her zamankinden daha fazla yüzünün güldüğüne işaret eden Şahin, "Fenerbahçe üstüste 8'inci galibiyetini aldı. Ondan yüzü gülüyor. Bizim için ise Çanakkale içinde vurdular beni türküsünü hatırladım. Bizi Ankara'da vurdular." sözleri gülüşmelere yol açtı.

Törende konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da üniversitelerin daha da artırılması gerektiğine dikkat çekti. Kuzu, "Üniversite sayımız çok az. ABD'de 3 bin 500, Japonya'da 2 bin 500, Avrupa'da ortalama 500 civarında. Bizim hiç olmazsa 250'ye yaklaşması lazım." şeklinde konuştu./yeni şafak