Kürt yazar siyasetçi Kemal Burkay, Kürt sorununun çözümü konusunda federasyondan yana olduklarını belirtti. Burkay, “Özerklik, otonomi yada federasyon ülkenin bölünmesi anlamına gelmez. Ancak federasyon özerklikten daha geniş, eşitlikçi bir yapı, ille ayrı devlet şartı yok” dedi.
 
31 yıllık sürgün yaşamını sürdürdüğü İsveç’ten kesin dönüş yapan 74 yaşındaki Kürt aydını, siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, Ankara’da aralarında Hak Par Genel Başkanı Bayram Bozyel, AK Parti eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ile Yazar İsmail Beşikçi, Taraf Yazarı ve Kürt Aydını Orhan Miroğlu’nun da bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğuna verilen yemekte basın mensuplarıyla bir araya geldi.
 
‘Dönüş hükümetin projesi değil’
 
Burkay, “önce anadilimde konuşayım” diyerek Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam etti. Türkiye’ye dönüşünü hükümetin bir projesi olarak sunmak isteyenlerin bulunduğunu ancak bunun yanlış olduğunu vurgulayan Burkay, demokratikleşme çabalarına katkı sunmak istediğini belirterek, şunları söyledi: “Gelişimde politik çözüm arayışlarının burada payı var. Ülkenin çözümün eşiğine geldiğini, çözümü dayattığını düşünüyorum. Direnen güçler var elbette. Ama ülkede ağır basan eğilimin barış olduğunu görüyorum. Ağırlaştırılmış sorunların çözümü zor ama bana ilgi duyuluyorsa çözüm arayışları ağır bastığı için. Yoksa benim elimde sihirli değnek yok.”
 
Burkay, hükümetin kontrolü altında kendisine Kürt sorununun çözümü için bazı fikirlerin dikte ettirileceği iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, “Bu tür iddialar belki iyi niyetli, ama karalama haline de dönüşebilir.
 
taraf