Belge zirvesi, AKP"nin "suç duyurusu"nu engellemedi

“İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinin yarattığı gerginlik Erdoğan ile Org. Başbuğ"un görüşmesini iki gün öne çekti. Erdoğan ile Org. Başbuğ 1 saat 20 dakika konuştu. AKP, dün suç duyurusunda bulundu...

ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un "kritik görüşmesi"dün gerçekleşti. Başbakanlık"taki görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.

Son olarak 21 Mayıs"ta bir araya gelen Başbakan ile Genelkurmay Başkanı"nın Perşembe günleri gerçekleştirilen haftalık olağan görüşmeleri, Taraf Gazetesi"nde yayımlanan “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinin yarattığı gerginlik nedeniyle iki gün öne çekildi.

Erdoğan"ın haftasonu yaptığı sert açıklamanın ardından önceki gün hem Genelkurmay Askeri Savcılığı hem de Genelkurmay Başkanlığı peş peşe açıklama yaptı. Bu açıklamalarda belgenin sahte de olabileceği vurgulanırken, belgenin doğru olduğu tespit edildiği takdirde sorumluların cezalandırılacağı belirtildi. Bu açıklamalara önce AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ"dan yanıt geldi, akşam saatlerinde de Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. Bu sıcak gelişmelerin ardından, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı"nın kritik randevusunun ertesi gün 10.00"da gerçekleşeceği bildirildi.

Org. Başbuğ, gözlerin çevrildiği görüşme için Başbakanlık Merkez Bina"ya sabah saat 10.03"te geldi; Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakan Erdoğan"ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan tarafından karşılandı.

Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşme sonrasında Org. Başbuğ"u yine Ala ve Doğan uğurladı. Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. Başbuğ"un ayrılmasından kısa bir süre sonra Başbakanlık"tan TBMM"ye geçen Başbakan Erdoğan, AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada görüşmenin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Buna karşılık, Genelkurmay"ın ilk andan itibaren sorumlu ve duyarlı bir tavır sergilediğini belirterek gerginliği yatıştırmaya yönelik bir mesaj verdi. Ancak Erdoğan suç duyurusunda bulunulacağını tekrarlayarak konunun takipçisi olduklarını vurguladı.

Sekizinci zirve

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı arasında “olağan görüşme” trafiği, Ergenekon"da 11. dalga operasyonunun yapıldığı 22 Ocak günü başladı. Başbakan"ın önerisi ile başlayan ilk görüşme 22 Ocak"ta yapıldı. Erdoğan ile Org. Başbuğ o tarihten bu yana 8 defa bir araya geldiler. Bu görüşmelerden sadece 31 Mart"taki randevu, Başbakan"ın yurt dışı seyahat programı nedeniyle Perşembe günü yerine Salı günü gerçekleşti. Dünkü sekizinci görüşme de, belge krizi nedeniyle öne çekilerek Perşembe yerine Salı günü yapıldı.

AKP SUÇ DUYURUSU YAPTI: "Fail ya da failler cezalandırılsın!"

AKP yöneticileri, Genelkurmay Harekat Başkanlığı"nda hazırlandığı iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Anayasa"nın ilgili maddeleri ve siyasi partilerin demokrasilerdeki önemi vurgulanarak, “Partimize yönelik olarak, demokratik olmayan yöntemlerle ve hukuka aykırı bir şekilde iktidardan uzaklaştırılmasının planlandığı görülmektedir” denildi. Suç duyurusu dilekçesinde, Taraf gazatesinin haberinden yapılan tırnak içindeki alıntıların dışında, metinde hiçbir şekilde TSK, Genelkurmay veya asker ifadelerine yer verilmedi.

Gün boyu toplantı yapıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın önceki gün “suç duyurusunda bulunacağız” açıklamasının ardından aynı akşam dilekçenin hazırlanması için toplantılar yapıldı. Dün de öğleden sonra Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ile AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, suç duyurusu dilekçesi için bir araya geldi. Bozdağ"ın Meclis"teki odasında yapılan 2 saatlik toplantının ardından metin Başbakan"a gönderildi. Bu sırada Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu"ndan randevu alındı. Erdoğan"ın da incelediği suç duyurusu dilekçesi, Şahin ve Bozdağ tarafından nöbetçi savcının mesaisinin sona ermesine birkaç dakika kala saat 19.58"de Ankara Adalet Sarayı"na götürüldü. Başsavcı Boyrazoğlu"nun makamına geçen Şahin ve Bozdağ, suç duyurusu dilekçesini sundu.

Ergenekon"la birleşebilir

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"na sunulmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na verilen dilekçenin şikayet eden kısmında “Adalet ve Kalkınma Partisi adına Genel Sekreter İdris Naim Şahin” ismi yer aldı. Dilekçede “gerekli soruşturmanın yapılarak suç fail veya faillerinin ortaya çıkarılması ve cezalandırılmaları hususunda gereğinin yapılması” talep edildi. Bu arada, soruşturmanın İstanbul"da yürütülecek olması, Ergenekon soruşturmasıyla birleştirilmesi ihtimalini de gündeme getirdi. Belgenin ele geçirildiği ileri sürülen Avukat Serdar Öztürk"e bu belge nedeniyle dava açılması halinde, AKP de bu davanın müdahili haline gelecek.

Suç duyurusu 3 sayfa

12 Haziran tarihli Taraf gazetesindeki haberden alıntılar yapılan 3 sayfalık dilekçede, fail veya faillerin ortaya çıkarılıp cezalandırılması istendi ve şu iddialara yer verildi :

İKTİDARDAN UZAKLAŞTIRMA PLANI: Mezkür belgede hukuk devletinin gereklerine uygun ve demokratik yollarla iktidara gelen ve hükümet etmekte olan partimize yönelik olarak asılsız, haksız, mesnetsiz, gerçeklerle asla bağdaşmayan hayali suçlamalarda bulunarak, demokratik olmayan yöntemlerle ve hukuka aykırı bir şekilde iktidardan uzaklaştırılmasının planlandığı görülmektedir.

İLLEGAL YAPILANMA: Habere konu olan belgede yeralan ve suç teşkil eden ifadeler, partimizin Türkiye"de ve dünyada farklı bir konumda gösterilmesine sebep olacak niteliktedir. Partimizin kişilik haklarına saldırının ötesinde, iftira niteliğinde çalışma yapılmasının planlandığı, bu çalışmaların gerçekleştirilmesine yönelik olarak illegal bir yapılanma suretiyle suç örgütlenmesini gidildiği haberin içeriğinden anlaşılmaktadır.

CEZASIZ BIRAKILAMAZ: Hukukun koruması altında bir siyasi partinin ve onun kurduğu hükümetin ortadan kaldırılması, görevlerini kısmen veya tamamen yapamaz hale getirilmesine yönelik yasadışı çalışmalar bir hukuk devletinde asla kabul edilemez ve cezasız bırakılamaz. Vatan