Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB); Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet'in damga vurduğu ve yanan 250 milyon dolarlık rekor teminatla tarihe geçen elektrik dağıtım ihalelerini tekrar vitrine çıkardı. Gediz, Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım bölgeleri için dün tekrar ihaleye çıkılırken Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, ihale detaylarını Sabah'a anlattı. Aksu'ya göre, devredilen 12 dağıtım bölgesinde en önemli konu şirketlerin aldıkları elektriğin parasını kamuya zamanında ödemeye başlaması. Aksu, "Tahsilatlar çok yükseldi ve kamuya elektrik parası ödeniyor. Bu sayede KİT'ler arasında borç sarmalı oluşmuyor. Biz de bu liberalleşme sürecini devam ettirmek istiyoruz" dedi.

CAN SİMİDİ OLACAK
Önceki ihalelerde yaşanan tecrübeleri dikkate aldıklarını anlatan Aksu, kamu kurumları ve özel şirketlerle görüşerek "kamu yararı" için ne gerekiyorsa düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Buna göre, önceki ihalede kurdaki yaklaşık yüzde 30 artışla çarpılan şirketlere TL, can simidi olacak. İhaleler dolar üzerinden yapılacak ancak şirketler isterse ödemeyi dolar ya da o günkü kur üzerinden TL olarak yapabilecek.

KUR ÇARPMIŞTI
10.8 milyar dolara özelleştirilen 7 dağıtım bölgesinde süreç tamamlanamamış, şirketler teminatlarını yakmıştı. Özel sektör temsilcileri, kendilerini en çok kurun etkilediğine vurgu yaparak, "2010'da ihale gününde 1.3-1.4 TL bandında olan kur, devirde 1.9 TL'ye kadar çıktı. Tüm geliri TL üzerinden olan şirketlerde devralmadan yüzde 30'un üzerinde maliyet eklenmesi süreci çıkmaza soktu" dedi.

'TEMİNATLAR 1.5 KATINA ÇIKTI'
Enerji Bakanı Taner Yıldız da yeni elektrik dağıtım ihalelerinde teminatları 1.5 katına çıkardıklarını belirterek, "Arkasında duracağınız teklifi verin" çağrısı yaptı. Buna göre şirketlerin Boğaziçi ihalesine katılım için 35, AYEDAŞ için 20, Akdeniz içinse 15 milyon dolar teminatı gözden çıkarması gerekiyor.

YÜZDE 30 PEŞİN 4 TAKSİT
Ahmet Aksu, önceki ihalede bedelin peşin ödenme şartını esnettiklerini söyledi. Yeni modelde ihale bedelinin yüzde 30'u peşin ödenecek. Geri kalanı ise 4 yılda 4 eşit taksite bölünecek. Aksu, şirketlerin teklif alma süresinin kasım ayında dolacağını da hatırlatarak, ihalelerin birer hafta arayla ayrı ayrı yapılmasının planlandığını anlattı.