İş yükü az olan 148 adliyenin en yakın adliyeyle birleştirilmesi nedeniyle re’sen yapılan 600 atamayla sayı 2 bin 335’i buldu. Kararnamede öne çıkan atamalar şöyle:

Şike-Balyoz-Ergenekon

Soruşturmadaki bazı uygulamaları nedeniyle kamuoyunun tepkisini çeken Şike, Ergenekon ve Balyoz savcılarının özel yetkileri kaldırıldı. Şike Soruşturması Savcısı Mehmet Berk, Küçükçekmece Başsavcıvekilliği’ne getirildi. Ergenekon Savcısı Cihan Kansız, İstanbul Başsavcıvekilliği’ne getirilirken, Balyoz Savcısı Savaş Kırbaş da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atandı.

3’ü de talepte bulunmuş

HSYK kaynakları, bu 3 savcının talepleriyle atama yapılarak terfi ettirildiğini belirtiyor: “Üçü de soruşturmaları zaten tamamladılar. HSYK, ilke kararları, süreler, talep gibi kriterlerleri dikkate alarak atama yapar. Başka yorumlar yanlış.”

Dink hâkimi değişti

Kararında bir sanık hakkında hüküm vermeyi unutan ve yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında disiplin işlemi yürütülen Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. HSYK kaynakları Dink davasının Yargıtay’da temyizde olduğunu, davanın yeniden görülmesi halinde Eryılmaz’ın yaptığı açıklamaların “ihsas-ı rey” olarak değerlendirilip sıkıntı yaratabileceği dikkate alınarak, görev yerinin değiştirildiğini belirttiler.

KCK hâkimine atama

Geçen yıl Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’ndan İstanbul hâkimliğine atanan eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na verilen yer değiştirme cezası kesinleştiği için uygulandı. Eminağaoğlu, İstanbul’dan Çankırı’ya atandı. KCK davasına bakan Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz da kendi isteğiyle İzmir’e atandı.

Uludere savcısı değişti

Uludere’de 34 kişinin TSK’ya ait savaş uçaklarıyla bombalanması soruşturması başta olmak üzere kritik dosyalara bakan Özel Yetkili Diyarbakır Başsavcıvekilliği’nde önemli değişiklik yapıldı. Başsavcıvekili Ahmet Karaca, Adana Başsavcıvekilliğine getirildi.

Erbakan savcısı Yargıtay’a

Erbakan kardeşlerin miras kaçırma soruşturmasını yürüten merhum Necmettin Erbakan’ın kızı Zeynep Erbakan’ın 3.5 saat ifade verdiği, Ankara Cumhuriyet Savcısı Abdülkadir Güngören ise Yargıtay Savcılığı’na atandı.

Kuban yeniden İstanbul’a

Geçen yaz kararnamesinde, Eskişehir’e atanan, İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Oktay Kuban da kendi isteğiyle İstanbul Bakırköy hâkimliğinde görevlendirildi. Kuban, Ergenekon ve Balyoz davalarında tahliye kararları ile dikkat çekmişti ve “Bir günde 19 Balyoz sanığını tahliye etti” diye eleştirilmişti.

Yargıtay’a 42 yeni savcı

Kararname ile Yargıtay’a da 42 yeni savcı atandı. Yargıtay’da görev yapan 5 savcı ile 42 tetkik hâkim ise farklı illere gönderildi.