Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin Amerika ziyaretiyle ilgili olarak rapor hazırlandı.

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Hisarcıklıoğlu ile birlikte 15-17 Eylül 2009 tarihlerinde Washington'da bir dizi görüşme gerçekleştirildiğini anımsattı.

KRİZ HENÜZ BİTMEDİ

Ziyaret kapsamında, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi, Amerikan Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu, IMF, Dünya Bankası, ABD Ticaret Odası ile görüşmelerde bulunduklarını hatırlatan Eren, görüşmelerde Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin çok düşük düzeyde olduğu vurgulanarak bunun geliştirilmesinin istendiğini ifade etti.

Eren, IMF'le görüşmelerde, krizin de gündeme geldiğini anımsatarak, bu konuda yetkililerin, 'krizin kesinlikle geride kalmadığı' uyarısında bulunduğunu kaydetti. Şadan Eren, IMF yetkililerin 'Özel tüketim hâlâ çok düşük düzeyde. Özel tüketimin teşvik edilmesi gerekir. İşsizlik artışı ciddi sorunlar doğuracak' şeklinde görüşleri öne sürdüğünü belirtti. Eren, Dünya Bankası yetkililerinin, Türkiye'nin vergi gelirleri arasında dolaylı gelirlerin sağlıklı gelir oluşturmadığını bildirdiklerini de ifade etti.

TÜRKLERİN PAYI ARTIYOR

Raporda Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou'un şu görüşlerine yer verildi: "Özel sektör Türkiye'de büyümenin motorudur. Bütçe gelirleri içinde doğrudan gelirlerin payı azdır. Dolaylı vergilere dayalı gelirler, bütçe için sağlıklı bir gelir kaynağı değildir. Fransa'dan bile daha katı bir istihdam piyasanız var. Örneğin, Fransa, geçici istihdam konusuna çözüm buldu. Siz bulamadınız. Dünya Bankası ihalelerinde Türk müteahhitlik sektörünün payı giderek artmaktadır.' /yeni şafak