Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la yaptıkları görüşmede kendisine Türkiye’nin kaygılarını, endişe ve rahatsızlıklarını aktardığını dile getirdi.

Erdoğan, şu andaki sürecin rahatsız edici olduğuna vurgu yaparak Perşembe günü özel temsilcilerinin Esad’la görüşmek üzere Suriye’ye gideceğini açıkladı.

Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

“Sayın Esad’la yaptığımız görüşmede tabi mevcut gelişmelerden olan kaygımızı endişemizi rahatsızlığımızı kendilerine çok açık net ifade ettim bildirdim. Özellikle de Olağanüstü Hal’in kaldırılması noktasında kendilerine daha önce bunu ifade etmiştik. Tabi OHAL’in kaldırılması güzel bir başlangıç ama yeterli değil. Suriye’de atılması gereken daha çok adımlar var. Bu kararları da kendisiyle daha önce paylaşmıştık.Hatta özel temsilcimi göndermiştim. Şimdi tekrar kendilerine yine özel temsilcilerimi göndereceğim. Kendileriyle Orada görüşmeleri olacak. Büyük ihtimalle perşembe günü temsilcilerimiz orada olacaklar kendileri ile görüşecekler. Şu andaki süreç bizler için rahatsız edici bir süreçtir. Bunu da ayrıca arkadaşlarımız da kendileriyle paylaşacaklar.

Kısa sürede Suriye’deki bu sıkıntıların aşılması en büyük beklentimiz temennimizdir. Çünkü orada da biz Antidemokratik bir uygulamanın özellikle otoriter, totaliter, dayatmacı bir yapının olmasını asla arzu etmiyoruz, beklemiyoruz. Temennimiz odur ki böyle bir şeye fırsat verilmez ve demokratikleşme süreci hızla devam eder. Arkadaşlarımız görüşmeleri kendileri ile yapacaklar ve bazı hazırlıklarımızı da kendilerine sunacaklar.”