AKP Genel Başkan Yardımcısı Gedikli, "Kürt Açılımı" konusunda ANKA'nın sorularını yanıtladı. Gedikli, bu süreçte herkesin katkı vermesini istedi. Özel sektörün ve işadamlarının "Kürt Açılımı" sürecinde Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi"ne yatırım seferberliği başlatması çağrısında bulunan Gedikli, "Devlet buralara altyapı yatırımlarını götürüyor. Öte yandan, yeni teşvik düzenlemesi yaptık. Herkes, bu süreçte, elini taşın altına koymalı ve özel sektör, devletin üzerine düşeni yaptığı bu süreçte, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi"ne yatırım yapmayı düşünmeli; sosyal ve kültürel hizmetler üretmelidir. Ama özel sektör ortada yok" dedi.

-YABANCI YATIRIMCILAR HAREKETE GEÇTİ -

Bu süreci yabancı yatırımcıların çok iyi okuduğunu belirten Gedikli, yerli yatırımcıların ise değil harekete geçmeyi konuyu ciddiye bile almadıklarını söyledi. Gedikli, “5 ila 10 yıl içinde uluslararası sermaye buralara çok büyük yatırımlar yapacak. Buralar "Gebze" gibi olacaktır. Dolayısıyla, bu bölgelerimize, uluslararası sermaye yatırım yapmadan önce, özel sektörümüz durumu fırsat bilmeli ve ön alarak yatırımlar yapmalıdır. Özel sektörün Orta Vadeli Plan"la birlikte bu vizyona göre hareket edeceğini umuyor ve bekliyoruz. Bu çağrımıza kulak vermeleri herkesin hayrına olacaktır" diye konuştu.

-KÜRESEL OYUNCULARA İHTİYACIMIZ VAR-

Gedikli, "Türkiye'nin en büyük 500 şirketi araştırması" tespitlerine de değinerek, özel sektöre şu eleştirileri getirdi:

“Türkiye"nin en büyük 500 şirketi ile ilgili yapılan değerlendirmeler eksik kalıyor; listeye bakıldığında ilk 500"den daha önemli tespitler bulunmaktadır. En önemli sorun şu ki; ilk 500 firmanın toplam satışı, dünya devi Exxon Mobil"in satışlarının ancak yarısı kadardır. Türkiye olarak özel sektörde, küresel hatta bölgesel şef ya da oyuncular maalesef çıkaramadık. Kendi ligimiz kadar, Küresel Lig"de ve Avrupa Ligi"nde nerede olduğumuz önemlidir. Artık Şampiyonlar Ligi"nde oynayabilecek küresel oyunculara ihtiyacımız var. Çok az sayıda firma bu vizyona sahip. 70 milyonluk pazara değil en az 2 milyarlık pazara göre hesaplar yapılmalıdır."

-ÖZEL SEKTÖR MARKA YARATAMIYOR-

Gedikli, "Türkiye'nin en büyük 500 şirketi araştırması" sonucunda ortaya çıkan tespitlere göre, özel sektörün marka yaratamadığını söyledi. Gedikli, ortaya çıkan tespitler sonucunda özel sektöre şu önerilerde bulundu:
"Özel sektörümüzün daha araştırıcı olması gerekiyor. Avrupa"da birçok fabrika kapandı, sektörel üretim kayıpları yaşandı. Özel sektörümüz iyi bir araştırmayla, üretim kaybı yaşanan bu pazarları ele geçirebilir veya stratejik ortaklıklar kurabilirdi. Örneğin, Avrupa"da kapanan seramik fabrikaları oldu. Bunların boşalttığı pazarlar iyi bir araştırmayla kolayca doldurulabilirdi."

-BÜYÜKELÇİLERE ÇAĞRI-

Gedikli, yabancı ülkelerde görev yapan büyükelçilere de çağrıda bulundu. Artık gelişen dünyada büyükelçilerin de "Ekonomi Enformasyon Ağı" kurması gerektiğini kaydeden Gedikli, "Bu vizyonu desteklemek ve Küresel Lig"e oynamak için; büyükelçiliklerimiz, küresel yatırım ve ticaret promosyon ajansı misyonuyla hareket etmelidir. Yeni bir enformasyon ağı oluşturulmalıdır" dedi.

Küresel krizin etkilerine de değinen Gedikli, Dünyanın, Global Ekonomik Kriz"den yavaş yavaş çıktığını belirterek, herkesin kriz sonrası döneme hazırlık yaptığını ancak Türkiye'deki özel sektörün henüz bir hazırlık yapmadığı eleştirilerini getirdi.

Özel sektörün sadece bir kaç konuya odaklandığını savunan Gedikli şöyle dedi:

"Özel sektörümüz, 'Kurlar yükselecek mi? IMF anlaşması ne zaman olacak? Orta Vadeli Plan ne zaman açıklanacak?" konularına odaklandılar. Kriz sonrası, yeni küresel ekonomik açılımını (Yapısını) öngöremeyenler yeni ve öncü sektörlere yatırım yapamayacaklar, dolayısıyla güç ve pozisyon kaybına uğrayacaklardır. Fakat ekonomik öngörüleri olan, uluslararası gelişmelere olabildiğince yakın duran ve araştırmalarını eksik etmeyen, yeni, öncü sektörlere yatırım yapan firmalar bu krizden güçlenerek çıkacaklar; en azından bölgesel bir oyuncu olma şansını yakalayacaklardır. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda ilk 500"de önemli değişiklikler olacak gibi görünüyor."

Özel sektöre yatırımlar konusunda önerilerde bulunan Gedikli, kriz sonrası yeni trendlerin göze çarptığını, küresel enflasyon riskinin, 2012"ye kadar küresel durgunluktan daha küçük bir risk oluşturacağını söyledi. Gedikli şöyle devam etti:

"Merkez Bankaları düşük faiz, gerçekçi kura dayalı bir para politikası izlemeye başladılar.Krizden kararlı ve kalıcı bir çıkış ancak küresel ekonomiyi düzenleyecek ve yönetecek kurumların yeniden yapılanması, yeni ekonominin ve bunun teknolojilerinin öne çıkması ve oluşması çerçevesinde olacaktır.Türkiye"de ise; öncü sektörlerin yeniden yapılandırılması ve finans sektörünün kaynaklarının buraya yönlendirilmesi ile krizden kesin ve kalıcı çıkış başlayacaktır. Krizden çıkışın öncü sektörleri iletişim, enformasyon ve bunların sürükleyeceği teknoloji sektörleri olacaktır.Türkiye önümüzdeki dönemde enerji, gıda, iletişim, finans, eğitim, çevre ve sağlık teknolojileri alanlarında büyük gelişmeler gösterecektir.Asya ve Avrupa kıtasının birleştiği yer, Türkiye ve Rusya"nın güneyi, yeni bir finans ve enerji aktarım merkezi olacaktır. Tıpkı "Brent" ve "Texas" fiyatlandırması gibi bir "Ceyhan" fiyatlandırması olacaktır. Şu ana kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklar, Türkiye"nin kriz sonrasının enerji ve finans merkezi olmasının adımlarıdır."

ANKA