Tarihler 12 Haziran 2007'yi gösterdiğinde İstanbul'un Ümraniye semti, çok önemli bir operasyona sahne oldu. Bir gecekonduda bulunan el bombaları, Ergenekon adlı terör örgütünün pimini çekti. Söz konusu bombalar, kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen davanın fitilini ateşledi. Dalga dalga gelen Ergenekon operasyonları, 2008 yılında ise şok bir isme ulaştı. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu olan Bedrettin Dalan hakkında, Ergenekon örgütü üyeliğinden yakalama kararı çıkartıldı.

CEMAL ADLI GİZEMLİ MİT'Çİ

Ancak Dalan, çoktan sırra kadem basmıştı. Peki ünlü işadamı, neredeydi. İşte bu sorunun yanıtına yine TAKVİM ulaştı. Tüm dünyada "Kırmızı Bülten" ile aranan Bedrettin Dalan, Beyaz Rusya olarak bilinen Belarus'ta kalıyordu. Belarus'taki bir dağ evinde kalan Dalan, güvenliği için de kesenin ağzını açtı. Firari işadamı, milyonlarca dolar verip Belarus Ordusu'ndan özel birlikler kiraladı. Özel birliklerin Dalan'ı dağ evinde koruduğu öne sürüldü. Bu arada Türk istihbarat birimleri, Bedrettin Dalan'ın yanında kimler olduğunu tek tek belirledi. İstihbarat birimleri bu takip sırasında Dalan'a Belarus'ta Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan emekli olan Cemal adlı birinin eşlik ettiğini öğrendi.

GİZEMLİ DANIŞMAN

İddiaya göre Cemal adlı eski MİT görevlisi, kamuoyu tarafından tanınan eski bir emniyet müdürünün de çok yakın akrabasıydı. Yine yapılan araştırmada Cemal adlı eski MİT mensubunun, firari sanık Bedrettin Dalan'ın yakın korumalığını ve danışmanlığını yaptığı tespit edildi. Öte yandan istihbarat birimleri Dalan'ın para kaynaklarını araştırırken bir bilgiye daha ulaştı. Araştırmaya göre Dalan, Belarus'ta kalabilmek için yüklü miktarda para harcadı. Dalan, Belarus sakini olabilmek için kesenin ağzını açtı.

CEM UZAN'IN TAKTİĞİNİ UYGULADI

Bedrettin Dalan, firar sırasında Cem Uzan'ı örnek aldı. Zira, Türkiye'den kaçarak Fransa'ya sığınma talebinde bulunan Uzan, reddedilmemek için kesenin ağzını açmıştı. Uzan, 1.6 milyar doları Fransız bankalarına yatırmış ve ardından da sığınma hakkını almıştı. Belarus da birçok kişiye sığınma talebi veren bir ülke olarak biliniyor. ABD'den 7, İngiltere'den 4, İtalya ve Çin'den 3'er işadamının da Belarus'tan sığınma talebi aldığı biliniyor.

DAVADAŞINA DA YARDIM ETTİ...

Bedrettin Dalan, İnternet Andıcı'nın sanıklarından olan Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın firarı için de harekete geçti. Hakkında yakalama kararı bulunan Bakıcı, Türkiye-Irak-İran-Gürcistan ve Rusya üzerinden Belarus'a kaçtı. Dalan'ın adamları tarafından Rusya'da karşılanan Bakıcı, davadaşının yanına götürüldü. Bakıcı ve Dalan'ın bir dağ evinde kaldıkları belirtiliyor. (takvim)