Özel okulların öğrenci alımı konusunda uzun süredir beklenen açıklama, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu"dan geldi.


Çocukları ikinci kez strese sokacak sınavlara karşı olduğunu belirten Çubukçu, “Özel okullar istediği gibi öğrenci alabilir. Tek şart, merkezi ve ayrı ortak sınav olmaması. SBS sonuçları, sadece sekizinci sınıf sonuçları ya da sadece okul başarısını baz alarak öğrenci alabilirler” dedi.

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel okulların ortaöğretim kısmına çocuğunu gönderecek öğrencilerin merakla beklediği açıklamayı yaptı. Bakan Çubukçu, uzun süredir belirsiz olan özel okulların öğrenci alımına açıklık getirdi. Çubukçu, “İsteyen özel okul istediği gibi öğrenci alacak. Ama, merkezi ve ayrı ortak bir sınav olmayacak” dedi. Antalya"da yapılan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği"nin 9"uncu Antalya Sempozyumu"nda Hürriyet"e şu açıklamayı yaptı:

"Ayrı sınava karşıyım"

“Özel okullar istediği gibi öğrenci alabilirler. Tek şartımız merkezi ve ayrı ortak sınav yapmamaları. Böylece özel okullar öğrencilerini daha nitelikli alacaklar. Seviye Belirleme Sınavı, her yıl yapılan bir sınav. Öğrenci ve velilerin en çok şikayet ettiği, Bakanlığımızdan en çok beklentisi olduğu bir konu. Ben ayrı sınav yapılmasına bu nedenle karşıyım.

"Aramızda ihtilaf yok"

Çocukları ikinci kez yoracak, zorlayacak, strese sokacak husus olduğunu düşünüyorum. Özel Okullar Birliği ile yaptığımız görüşmede bu konuda alacağımız kararlara saygılı olacaklarını belirttiler. Aramızda bir itilaf yok. İsterlerse SBS sonuçlarına göre, veya o sonuçları baz almayarak, ya da sadece sekizinci sınıf sonuçlarını, ya da sadece okul başarısını baz alarak öğrenci alabilirler.”

Özel Okullar Birliği: 2 alternatifimiz var

TÜRKİYE Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan da, Milli Eğitim Bakanı"nın bu açıklaması üzerine Hürriyet"e şunları söyledi:
“Sayın Bakan, sınav yapılmaması konusunda bize isteğini belirtti. Önümüzdeki hafta Genel Müdürlükle bir toplantı yapacağız. Önümüzde iki alternatif var. Birinci ihtimal ilköğretim 8"inci sınıf SBS sonucunu baz alıp, tercih toplayabiliriz. Ya da bazı derslerin ağırlık katsayılarını arttıracak şekilde binlik sisteme puanı çevirip tercih toplayıp, yerleştirme yapabiliriz. Buna dahil olmak istemeyen özel okullar sadece SBS puanı ile öğrenci alabilir.”

Özel eğitimde Ortadoğu"nun gerisindeyiz

TÜRKİYE Özel Okullar Birliği"nin geleneksel Antalya Sempozyumu"nun 9"uncusu, Sheraton Otel"de başladı. Burada konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye"de özel eğitimin genel eğitim içindeki payının, Ortadoğu ve eski Doğu Bloku ülkelerinin bile gerisinde olduğunu söyledi. Çubukçu, yeni açıklanan stratejik planlamalarında, özel eğitimin genel eğitim içindeki payının 2014 yılına kadar yüzde 2.76"dan yüzde 5"e çıkartmak hedefinin konulduğunu da söyledi.

Çubukçu, kurumlar ve gelir vergisi kanunda yapılan değişiklikle özel okullara açıldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde vergi muafiyeti sağlandığına dikkati çekti, “Hazırlıkları bitme aşamasına gelen Özel Öğretim Kurumları Standartları belgesinde de özel okulların lehine önemli düzenlemeler yapılacaktır” dedi.