Hastalar nedenini bilmedikleri tedavileri, tahlilleri, muayeneleri için hiçbir şeyden kaçınmazken özel hastane ve klinikler hastaların bu özel durumlarını kullanıyor. Türkiye’nin En Büyük Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetler incelendiğinde hastaların muayene ücretleri hastane ve klinikler tarafından istenilen tahlillerle bir anda kabartılıyor.

Hastanelerim daha fazla para kazanma hırsıyla kendilerinden gereksiz tahlil ve tetkik istediklerini kaydeden hasta ve hasta yakınları şikayetlerini Şikayetvar’a şöyle aktardılar.

HASTA OLUP OLMADIKLARI HAKKINDA TEREDDÜTLÜLER

“Hamile kalmayı düşündüğüm için hastanenin kadın doğum bölümünde muayene oldum. Gereksiz bir sürü tahlile, 6 tüp kan vermenin dışında 100.00 TL ödedim. Kalsiyum tahlili istediğim halde yazılmadığı için ertesi gün 1 tüp kan kalsiyum tahlili için verdim. Kan şeker sonucum referans aralığının üstünde çıkmıştı. Kan şekeri tahlilinin aç karnına yapılması gerekirken ve ısrarla doktoruma sormama rağmen, tok karnına vermemde bir sakınca olmadığını söyledi. Test sonucunda kan şekerim referans aralığının üzerinde çıkmıştı. Yenilenmesini talep ettiğimde ise ben de yeniden para istediler. Test sonucu tekrarlandı. Kan şekeri sonucumu çağrı merkezinden öğrenemedim. Laboratuvarı aradım. Biri bana bir sonucumun 100 olduğunu söyledi, ama bu söylenen rakamın doğru olup olmadığı konusunda tereddüt yaşıyorum. Hatta kendimin şeker hastası olup olmadığım konusunda da şüphelerim var. Moralim çok bozuldu.”

HASTANIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

“Eşim 2 aylık hamile aşırı derecede kusma ve halsizlik belirtisiyle hastanede ve idrar tahlilleri yapıldı, bazı değerler yüksek çıktığından serumla ilaç tedavisi yapıldı ve yatış yapılacağı söylendi. Yatış süresinde (2 gün) sürekli kan alınarak tahliller yapıldı ilaçlar verildi ne teşhis konduğu da doğru dürüst söylenmedi ve yatışa devam etmesi gerektiği söylendi. Bu durumda hamile eşimin morali çok bozuldu psikolojisi bozuldu. Tahlil sonuçlarını ayrı ayrı 3 doktora gösterdiğimizde hamilelikte bu değerlerin yüksek çıkabileceği sürekli karşılaşılan bir durum olduğu ve yapılan tedavinin hiç gereğinin olmadığını öğrendik. Hastanenin insan sağlığı üzerinden ticaret yaptığını ve insanları yanlış yönlendirdiğini üzülerek paylaşmak istedim.”

ÇOCUK OLMASINI ENGELLEYEN İLAÇ VERDİLER

“Eşimle beraber doğum kliniğine müracaatımızdan sonra hastane yetkilileri randevu verdi. . Eşim muayene olduktan sonra tahlil yapmamız gerektiğini söylediler bize. Birkaç gereksiz tahlilden sonra para aldılar benden. Tahlil sonuçlarını içeriye verdik, 1 dk bile sürmeden içerideki görüşmemiz bir ilaç yazıp gönderdiler. O ilaçları kullanmadık. Oradan çıktıktan sonra gittiğimiz birkaç doktordan duyduklarımız bizi şaşırttı. Neden böyle bir ilaç verdiler size. Siz zaten çocuk olması için tedaviye geliyorsunuz ama bu verdiği ilaç uzun bir müddet çocuk olmasını engelleyen ilaçlar dediler. Boşu boşuna paramız gitti.”

TAHLİL İSTEYİP BAKMIYORLAR

“Doktor benden 4 adet tahlil istedi. Abdominal ultrason, idrar, gaita ve kan tahlilleri. O gün içinde 3 tahlilimin sonucu çıktı gaita veremediğim için 3 sonucumu doktor beye götürdüm. Durumum acildi ancak doktor sert bir tavırla ‘Gaita olmadan hiç birine bakmam’ dedi. Eğer sadece gaitaya göre teşhis koyacaksa benden diğer tahlilleri niye istedi ben o tahliller için hastaneye 50.00 TL yatırdım. Ki ben öğrenciyim 50.00 TL benim için büyük bir mebla. İnsan sağlığı bu kadar mı değersiz? Kullanmayacaksa diğer 3 tahlili benden niye istedi. Gereksiz yere 50.00 TL yatırmış oldum. Ne teşhis konuldu ne de tedavi uygulandı. Sınavlarımdan dolayı bir daha da gidemedim. 10.00 TL tedavi parası ve 50.00 TL tahlil parası için yatırdığım 60.00 TL boşa gitti.”

 

gazetevatan