Aydın İl Özel İdaresi’nin kiracılarından elde ettiği kira ve ecrimisil gelirlerinin durumu İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarında masaya yatırıldı. 09 Eylül 2011’de alınan Meclis kararı gereği İl Özel İdare gayrimenkullerinin kira gelirlerinin veya ecrimisil gelirlerinin tahsil edilip edilemediği Özel İdare Komisyonu, Hukuk Komisyonu ile Encümen ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu tarafından araştırıldı.
Üç komisyonun ortaklaşa hazırladığı rapor hakkında bilgiler veren Encümen ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu Başkanı Mehmet Güler, kira gelirlerinin ne kadarının tahsil edildiği, tahsil edilemeyen kira ve ecrimisil alacağının olup olmadığının araştırıldığını söyledi. Yaptıkları araştırma sonucunda 20 adet sorunlu, kirasını zamanında ödemeyen kiracı olduğunun tespit edildiğini belirten Güler, “Bu kiracılardan Aydın İl Özel İdaresinin 6 milyon 186 bin 909,92 TL alacağı bulunuyor. 19 adet kiracımız borçlarını yapılandırdı. Yapılandırılan alacaklarımızın tutarı 1 milyon 344 bin 273,47 TL’dir. Borcunu yapılandırmayan tek sorunlu kiracımız olan Bozdoğan Belediyesi’nin Özel İdaremize 4 milyon 854 bin 117,25 TL borcu bulunuyor. 2012 yılı ve sonrasında ihalelerin sözleşmelerine kira sözleşmelerinin Ocak ve Şubat aylarında yapılacak maddesinin konulmasının yararlı olacağını düşünüyoruz ve Encümen üyelerinden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Kiracılarımızla ilgili olarak daha önceden alınan Meclis kararlarının uygulamalarının sürdürülmesi de komisyonlarımızca uygun görülmüştür” dedi.
"YASAL BOŞLUK ÖZEL İDARELERİ MAĞDUR EDİYOR"
Aydın İl özel İdaresi’nin 2002 yılından bu yana vadesi geçmiş toplam 6 milyon 507 bin 882 TL alacağı olduğuna işaret eden Mehmet Güler, “Alacaklarımızın tahsili için yargı süreci devam ediyor. Bazı kiracılarımızla haciz ve takip işlemleri sürüyor. Gerçek işyeri sahipleri Özel İdareye borçlu olmasına rağmen ilgili yasada yer alan ‘İşletmecinin değişmesi ve işyerini nakli’ maddesinden faydalanarak devir işlemleri yapıyor. Hal böyle olunca da Özel İdarenin alacakları kağıt üzerinde kalıyor. Bu konuda İl Özel İdaresinin daha gerçekçi çalışmalar yapması gerekiyor” diye konuştu.
"ACİLEN TAHLİYE YAPILMALI"
Yasal boşluktan da faydalanarak Özel İdareye olan borcunu ödemeyen kiracılara karşı harekete geçilmesi gerektiğini savunan Güler; şunları söyledi: “Özel İdare olarak jeotermal kaynaklardan 2009 yılında 12 milyon 117 bin 271 TL, 2010’da 23 milyon 651 bin 159 TL ve 2011’in birinci diliminde de 25 milyon 91 bin 631 TL gelir elde edilmiştir. Tahsil edilemeyen kira gelirleri de Özel İdare bütçesine kazandırılmalıdır. Ecrimisille kira yerlerimizi işgal eden tüzel ve gerçek kişilerin acilen tahliyesi yapılıp, yeni araştırma ve gerçek rakamlar oluşturarak ihale yolu ile sorunun çözülmesi gerekir. Geçmiş yıllardan sari, günümüze kadar İl Özel İdare alacaklarımızın tümü hukukçular tarafından daha özverili çalışma ile tahsil yöntemine gidilmesi uygun olacaktır”
"İHMAL VAR"
Özel İdare’nin 2002 yılından bu yana 6,5 milyon TL alacağının tahsil edilememesine tepki gösteren İl Genel Meclisi üyesi Hasan Yavuz da, “Burada Özel İdarenin mal varlığını savunuyoruz. Bu konuda bir ihmal var. İlgili birimleri uyarıyorum. Herkes görevini tam yapsın” dedi.
Tüm Aydın’ı ilgilendiren alacakların zamanında tahsil edilememesinin düşündürücü olduğunu kaydeden İl Genel Meclisi üyesi Kenan Özcan ise, şunları söyledi: “Özel İdare’de bu konularla ilgili birimler yok mu? Bu kurumlara büyük görevler düşüyor. Görevlerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Bu ihmale neden olanların araştırılması lazım. Bu bir suçtur. İhmali olanlar tespit edilmeli ve haklarında gerekli yasal takip başlatılmalı”
"AYDINLININ PARASININ TAKİPÇİSİYİZ"
Kiracılarla yaşanan sorunların çözülmesi ve tekrar yaşanmaması için kalıcı çözümler bulunması gerektiğine değinen İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç de, borcunu ödemeyen kiracılara çağrıda bulundu. Alacakların takipçisi olacaklarını kaydeden Güleç, şöyle konuştu: “2002 yılından beri tahsil edilemeyen 6,5 milyon TL alacakla ilgili olarak yasal süreç devam ediyor. İl Genel Meclisi olarak Aydın ve Aydınlının olan bu paranın tahsili için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kiracıların bu borcu ödemekten kaçışları yok. Gelip anlaşsınlar. Zaten kendilerinden aldığımız ayni ve nakdi teminatlar var. Ödeme geciktikçe daha çok faiz ödemek zorunda kalacaklar” 
"TEMİNATLAR ARTIRILMALI"
Özel İdare’nin kiracılarıyla yaşadığı sorunun çözümü için bir takım düzenlemeler yapılması gerektiğini öze süren Güleç, sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak bu sıkıntıların bir daha yaşanmaması için kalıcı bir çözüm üretmek gerekiyor. Şuan yaptığımız ihalelerde yüzde 3 teminat alıyoruz. Durum böyle olunca ihaleye girenlerde artıyor. İhalede fiyatlar fahiş seviyeye yükselince adam teminatını yakıp işyerini teslim almıyor. Hem bunu hem de ihalelerin fahiş fiyata yükselmesini önlemek için teminat oranını yüzde 30’a çıkarabiliriz. 100 bin TL’lik bir yer için 30 bin TL teminat ödemek zorunda kalan işletmesi bu teminatı yakıp da bırakıp kaçmaz. Böylece ihalelere daha nitelikli talipler katılır. Bu sayede ihalelerde sıkıntı yaşamayız, Özel İdareye ait tesisler daha iyi çalışır, istihdam artar, Aydın ve ülke ekonomisine katma değer sağlanır”