Jandarma Komutanlığı'nın aldığı karara göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde terörle mücadelede Jandarma Özel Hareket (JÖH) birliklerinde görev alan personelden 35 yaşını dolduranların, Batı'daki birliklere kaydırdığı, öğrenildi. Batıdaki birliklere kaydırılan JÖH personelinin yerine ise daha dinamik ve JÖH' de daha aktif görev alacak nitelikte özelliklere sahip genç personellerin sevk edildiği ifade edildi. Doğu Anadolu Bölgesinde 27 tane JÖH Birliği bulunuyor. Bu birliklerde bulunan askerler, uzun yıllar bölgede görev yapmanın verdiği deneyimlerle terörle mücadelede önemli mücadelede bulunuyor.
 
Jandarma Genel Komutanlığı, terörle mücadelede etkin personel bulundurmak amacıyla 2010 yılında, Doğu Anadolu'daki Birlikler' de yaşı 35'i geçenleri Batı'daki birliklere kaydırma kararı almıştı. Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, 2011 yılı atamalarında DAD Bölgesi'nde görev yapan ve 35 yaşını doldurmuş yaklaşık 1000 JÖH personeli Batı'daki birliklere kaydırıldı. Kaydırılan, bu personelin yerine JÖH' ü yeni kazanmış yaşları 20-24 arasındaki genç personeller atanıyor.
 
"YENİ BAŞLAYAN JÖH'ÇÜLER İYİ EĞİTİLMELİLER"
JÖH'deki bu değişiklik, bazı hususlar açısından eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştiriyi getirenlerden biri de, Emekli Uzmanlar Derneği Başkanı Esef Merdoğlu. Merdoğlu'na göre, 35 yaşını aşan JÖH mensuplarının kaydırılması çok olumlu. Ancak, yeni gelen personellerin eğitim alacakları bir okul sisteminin olmamasını eleştiren Merdoğlu, deneyimsizliğin bölgede bir boşluk oluşturacağını ifade ediyor. Yeni alınan bir Uzman Erbaş, üç ay gibi kısa bir süre eğitime tabi tutulduğunu kaydeden Merdoğlu, "Sınavı kazanan bir Uzman Erbaş en az bir yıl eğitim alması gerekiyor. 35 yaşını aşmış JÖH'çü Uzman Erbaşlar, ise bu okullarda eğitimci olarak görev alabilir. Tecrübelerini sahaya yeni çıkacak genç Uzman Erbaşların eğitiminde kullanabilir. Böylelikle hem yetişmiş personelin deneyimlerinden faydalanılır hem de alana çıkacak genç askerleriniz, acemice davranmaz." önerisinde bulundu. 
 
Merdoğlu, bu uygulamayı zaten 2009 yılında Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire başkanlığı ile yaptıkları görüşmelerde önerdiklerini belirtiyor. Merdoğlu, konu hakkında daha ayrıntılı çalışmalarını Milli Savunma Bakanına da ilettiklerini, bakan yardımcısı ile de bu konuyu ayrıntılı şekilde görüştüklerini sözlerine ekledi.