Özdemir, Japonya'da geçen yıl 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve Fukuşima Nükleer Santrali'nde oluşan sızıntının 1. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, oluşan nükleer felaketin insan hayatı üzerindeki ölümcül etkilerinin yüzlerce yıl devam edeceğini ifade etti.
Fukuşima'da meydana gelen sızıntının ardından toprağa, suya ve havaya karışan radyasyon miktarının, daha önce Ukrayna'da meydana gelen Çernobil felaketini geçtiğinin bizzat Japon hükümeti tarafından açıklandığına işaret eden Özdemir, şu görüşleri dile getirdi:
''Fukuşima santrali etrafındaki binlerce kilometrekare arazide yetiştirilen gıdanın tüketilmesi yasaklanırken, bölgedeki musluk suyunun çocuklar için kullanılmaması istendi.
TEMA Vakfı olarak, nükleerin gerçek yüzünün acı bir kanıtı olan Fukuşima nükleer felaketinin birinci yılında, bu felaketin unutulması mümkün olmayan acıları ile geçmiş ve gelecek tüm kurbanlarını derin bir üzüntüyle anıyoruz. Çernobil'le birlikte çağımızın en büyük felaketleri arasına giren Fukuşima'nın doğada ve insan hayatında yarattığı onulmaz yaralara bir kez daha dikkat çekiyoruz. Bu nedenle Fukuşima ders olsun, Akkuyu'da nükleerden vazgeçilsin.''